2020. augusztus 17., 14:01

Lázadó rosét is lehetett kóstolni a Nyitott Pincék Napján Füleken

A Pincesor Polgári Társulás tagjai, a Kulturális napok keretében, ötödik alkalommal szervezték meg a Nyitott Pincék Napját. Bár a pincelátogatások az idén elmaradtak, borkínálatból nem volt hiány, hisz idén is terítékre került a füleki borászok munkájának gyümölcse.

A Pincesor Polgári Társulás tagjai negyedévenként nyitják ki a pincéket. Idén azonban a korlátozások miatt elmaradt a tavaszi Szent Orbán-napi borkóstoló, így ezéven a Nyitott Pincék Napja volt az első rendezvény, mely lehetőséget nyújtott a helyi termelőknek, hogy bemutassák termékeiket.

Nyitott Pincék Napja

Bár az esős időjárás nem igazán kedvezett a kinti rendezvénynek, néhány érdeklődő ennek ellenére is ellátogatott a Pincesorra.

És jól tette, hiszen különleges csemegéket kóstolhatott. Karkusz Gyula pincéjénél álltunk meg, aki idei újdonságként a Lázadó rosét mutatta be a borkedvelőknek.

Nyitott Pincék Napja
Nyitott Pincék Napja

„Három éve elhatároztuk, hogy csavart viszünk a borkészítésbe. Az első különlegességünk a Kezdet nevű cuvée volt, aminek a létrejötte a véletlennek köszönhető. Maradt a pohárban egy kis bor, amire egy másik fajta bort öntöttünk, és az eredmény finomabb lett, mint a két önálló bor. Következő évben ismét csavartunk a dolgon, ekkor jött létre a Narancsbor, aminek szintén nagy sikere lett.

Idén pedig fehér szőlőből, egy szürkebarátból, héjon erjesztéssel készítettünk rosé bort, ami nem narancs, hanem szép rosé színű lett.

Testes bor, kicsit hűvösebben kell fogyasztani, mint a klasszikus narancsbort, és nagyobb a sikere is”- magyarázta Karkusz Gyula, a Pincesor pt alelnöke, hozzátéve: azért kapta a Rebel (Lázadó) nevet, mert az előállításakor minden technológiai előírással szembement.

Nyitott Pincék Napja
Nyitott Pincék Napja
Nyitott Pincék Napja

Az érdeklődők az említett fajtákon kívül kóstolhattak klasszikus rizlingszilvánit és Cabernet Savignont, ami friss vörösbor, hat hónapot töltött barik hordóban.

Karkusz Gyulán kívül, a társulás tagjai közül még öten kínáltak bort a rendezvényen, ami idén szerényebb jelleggel szerveződött.

A higiéniai előírások betartása miatt a pincelátogatások elmaradtak és nem volt bográcsozás sem. Inkább a kinti borkóstolásra helyezték a hangsúlyt.

Nyitott Pincék Napja

Bár az idei év folytatása még bizonytalan, a társulás tagjai a lehetőségekhez mérten tervezik az októberi szüreti felvonulással egybekötött borkóstolót.

Hiszen a rendezvényeknek hála évről évre nő a Pincesorra látogatók száma, és egyre több régi pince kezd újraéledni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.