2021. július 31., 19:12

Látványos javulás Kassa megye útjain

Bár nem vagyok gépjárművezető, utasként is feltűnt, hogy a bodrogközi utak minősége az elmúlt években határozottan javult. Egyre kevesebb a kátyú, rendezettebbek az útpadkák, simábbak a felületek. Hogy ehhez az örvendetes változáshoz mennyit tett hozzá Kassa Megye Önkormányzata, arról többek közt Furik Csabát, Kisgéres polgármesterét, az MKP megyei képviselőjét kérdeztük.

útátadás
A Kisgéres-Nagygéres szakasz átadása, Balról Pál Zoltán polgármester, Rastislav Trnka megyei elnök, Furik Csaba polgármester
Fotó: Kopasz László felvétele

Kassa megye közútjainak hossza megközelíti a 2000 kilométert, tudjuk meg a képviselőtől, ám ezeknek mindössze a 10-20 százaléka volt jó állapotban. A megyei önkormányzat feladatai között ezért kiemelt fontosságot élvez az utak felújítása.

Legalább az utak fele jó minőségű legyen

A jelenlegi, ötéves választási időszakban mintegy 600 kilométernyi út minőségén akarnak javítani, ami a teljes úthálózatnak a 31 százalékát jelenti. A megye célja, hogy a területét behálózó utaknak legalább a fele jó minőségű legyen.

Ilyen mérvű beruházásra korábban nem volt példa, járásonként évente alig néhány kilométernyi útszakaszt újítgattak.

A kisebb forgalmat lebonyolító utak esetében általában bitumenes eljárással végzik a felújítást, azaz a gödröket betömik, a felszínt kiegyenlítik, majd egy kopóréteggel látják el az úttest felületét. Ha egy útszakasz nagyon forgalmas, ráadásul rossz állapotban van, akkor az aszfaltköpenyt kap.

Az első osztályú utak karbantartása, felújítása köztudottan állami feladat, a másod- és harmadosztályúak tartoznak a megye fennhatósága alá. A települések belterületén található bekötő- és mellékutak az adott önkormányzatot terhelik.

Vidékünket a következő fontos útvonalak hálózzák be: az 555-ös út Nagymihálytól Királyhelmecig, az 552-es a bodrogközi falvak érintésével Kassáig, míg az első osztályú 79-es az ukrán határtól indul, és Tőketerebes érintésével Varannónál ér véget.

Furik Csaba
Furik Csaba polgármester, az MKP megyei képviselője
Fotó:  A szerző felvétele

Amikor 2004-ben napvilágot látott az új szlovák megyerendszer, a határok kijelölése után Kassa megyének 573 km másodosztályú és 1382 km harmadosztályú út jutott, tudjuk meg Furik Csabától. A megyei hatáskörű útkarbantartó vállalat Kassán alakult meg, ezen kívül öt nagy járási útkarbantartó részleget is létrehoztak, amelyeknek megvannak a helyi kirendeltségeik. Ők szervezik és végzik az utak karbantartását. A Tőketerebesi járásban 38,5 kilométernyi a másodosztályú és 327,5 kilométernyi a harmadosztályú út. A Bodrogköz összesen mintegy 120-130 kilométernyi úttal rendelkezik.

Hol tapasztalható javulás

2018-ban összesen 15,3 kilométernyi felújításra került sor a magyarok lakta vidéken, konkrétan Szomotor és Vécs között, Szentmárián, Kisgéresben, Leleszen, Bodrogszentesben, Kisújlakon, a Királyhelmec részét képező Fejszésen, valamint megújult a zétényi híd. A következő évben 6,5 kilométernyi felújítás valósult meg Radban, Nagykövesden, Perbenyikben és Bélyben. A világjárvány ellenére 2020-ban sem tétlenkedett a megye, ekkor készült el a Szentes–Nagygéres, a Pólyán–Lelesz, a Királyhelmec–Boly, a Szürnyeg–Imreg, valamint a Kisgéres–Nagygéres útszakaszok felújítása.

Az Ung-vidéken az első két évben 7,5 kilométernyi út felújítása volt tervben, míg a 2020–2022 között 25,8 kilométer rendbe tételét tervezik.

Vannak útszakaszok, amelyeket a megye az Európai Fejlesztési Banknál felvett hitelből kívánja megújítani. Jó példa erre a Királyhelmec–Nagykapos közötti útszakasz, a hamarosan felújításra kerülő Szinyér–Rad közötti távolság, illetve a még felújításra váró Mokcsát Mogyoróssal összekötő 800 méteres szakasz. Ami a költségeket illeti, az annak a függvénye, milyen mértékű a felújítás, annak mikéntje határozza meg. Egy kilométernyi aszfaltút mára hozzávetőleg 80 ezer euró lehet.

Az idei év első felében a Tőketerebesi járásban 8,5 kilométernyi útszakasz újult meg, ebből a Bodrogközben 4,4 km.

Konkrétan Szürnyegen, Királyhelmec és Boly között, a Szolnocska–Pólyán, valamint a Boly–Szolnocska közötti szakaszok. Az idei év második felére tervezett felújítás Ladmócon, Zemplénben, valamint a Bacska–Kaponya–Lelesz közötti útvonalat érinti. Utóbbi 7,3 kilométeren.

Rengeteg közúti híd

2021. június 3-án Kassa megye 659 híddal rendelkezett. Ezeket állapotuk szerint 7 kategóriába sorolták: hibátlan állapotúnak 23 hidat tartanak, nagyon jó állapotban van 55 híd, jónak minősíthető 190, 227-nek kielégítő az állapota, 94-nek rossz, 70-nek nagyon rossz, egy pedig kritikus állapotban van. Ezek felújítása is folyamatos. A perbenyiki határban is folyik hídfelújítás, ennek augusztus 31-éig kell elkészülnie.

perbenyiki híd
A Perbenyiki híd, amelynek augusztus 31-éig kell elkészülnie
Fotó:  Kopasz László felvétele

Összességében elmondható, mondja Furik Csaba polgármester, megyei képviselő, hogy ilyen mértékű útfelújításra korábban soha nem volt példa ezen a vidéken. A változás kézzelfogható. A megye korábbi vezetői az útfelújításokra elsősorban a Nagymihályi járásban helyeztek hangsúlyt. Természetesen nem az Ung-vidéken, hanem a járási központban és a környékén.

A polgármestereknek sem mindegy

Bohács Attila, Boly polgármestere elmondja, hogy Boly és Szolnocska között egy olyan útszakasz felújítására került sor, amelyre legalább 30 éve rá sem néztek. Nagyon rossz állapotban volt, életmentő volt a beavatkozás.

A Boly és a Királyhelmec közötti útszakasz is megújult, itt bitumenes módszert alkalmaztak.

A polgármester jobban örült volna, ha a felület itt is aszfaltköpenyt kap, hiszen az tartósabb megoldást jelenthetett volna, de így is elégedettek és hálásak a változásért.

Sajko Mária, Szolnocska polgármestere elárulja, hogy ők a felújítási tervről még tavaly értesültek. A Boly–Szolnocska szakasz az autósok legnagyobb örömére rövid idő alatt készült el, ráadásul úgy, hogy kérvényezniük sem kellett. Örülnek neki, hiszen rendkívül rossz állapotban volt ez az útszakasz.

kisgéresi út
Királyhelmec és Kisgéres között
Fotó:  Kopasz László felvétele

A nagygéresieket az útfelújítások két szakaszon is érintették, tudjuk meg Pál Zoltán polgármestertől.

Királyhelmec és Nagygéres között a távolság 8 km, ezen a szakaszon a nagygéresiek naponta utaznak vagy a munkahelyükre, vagy ügyintézési céllal, esetleg a kórházba.

A másik felújított útvonal egy 3,5 km-es bekötőút, amely Szentessel, s egyúttal a főútvonallal is összeköti őket. Ez egy roppant gödrös, hepehupás út volt, ezért örülnek, hogy ez a régi gond megoldódott. Annál is inkább, hiszen évek óta rendeznek amatőr kerékpárversenyt 30 és 70 km-es távon, amelyen külföldről is vannak indulók.

Tamáska Gyula, Mokcsamogyorós polgármestere egy 800 méteres útszakasz felújításának szeretne örülni, amely összeköti a falu két részét.

A polgármester elmondja, többször érdeklődött a megyénél, mikor kerül sor a felújításra, hiszen a pénz is megvan rá, a projekt is elkészült. Sajnos a közbeszerzésre hivatkozva még nem kapott érdemi választ a kérdésre. Tart tőle, hogy erre az idén nem kerül sor.

Megjelent a Magyar7 2021/30. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.