2021. július 28., 08:46

Fejünkben a határ - A Magyar7 legújabb, 30. számáról

Viszákon, egy őrségi eldugott, kiüresedő zsákfaluban csodák történnek. Szarvas József Kossuth-díjas színész amellett, hogy a Nemzeti Színház tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, itt küzd a paraszti kultúra megmentéséért.  Hogy miért fontos ez, hogyan álmodták meg annak idején Kaszás Attilával a pajtaszínházat, mi a különbség a művészet és a kultúra között, megtudjuk Matus Tibor Hogy eltűnjön fejünkből a határ című interjújából.

borito_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Gumigerincűek címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét, míg Kolek Zsolt a formálódó új európai erővonalakat, az Európai Unióban készülődő jobboldali pártszövetség esélyeit taglalja, amely komoly tényező lehet a közeljövőben.

kozelet_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Kerítések kora címmel olvashatjuk Haják Szabó Mária jegyzetét a litván kerítés és a magyar kerítés közti párhuzamról, illetve az EU kétszínűségéről. A hetilap legújabb száma ezen kívül is több cikkben is foglalkozik európai témával. Matus Tibor cikkének témája a brüsszeli Magyarországgal szembeni zsarolás, illetve annak gazdasági következményei.

piac_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Hogy mi állhat Brüsszel alig titkolt bosszújának a hátterében, ezt elemzi Pomichal Krisztián az uniós jelentés ismeretében.

hatter_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Fülöp Antal jegyzete lengyel szempontból, pontosabban a lengyel hazafias irodalom szemszögéből közelít a haza és a szabadság fogalmához, természetesen napjaink kontextusában. Kin csattan az ostor? Ezzel a címmel közli a lap Somogyi Szilárd cikkét, amelyben a szerző utánajárt, ki issza meg a levét a legújabb brüsszeli ötletnek.

tema_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Stumpfné Braun Zsuzsannának Fábry Zoltánról, a „stószi Kazinczyról” írt cikkének második részét olvashatjuk a kulturális rovatban, ahol Lacza Tihamér leporolt históriáinak legújabb darabja Jókai Mórt és a nyomda ördögét idézi meg.

muzsa_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Babucs Zoltán hadtörténész a Klapka Légióról írt múltidéző cikkét egy 155 évvel ezelőtti esemény kapcsán közli a hetilap.

A Tájaink rovatban a felvidéki régiók eseményeiről kapunk hírt. A legutóbbi megyei választások óta látványos javulás állt be Kassa megye útjain. Míg az előző megyevezetés csak a szlovák vidékeket részesítette előnyben, napjainkban a magyarok lakta régiókban is aszfaltoznak. Erről olvashatjuk Zsebik Ildikó riportját.

tajaink_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Lekéren ugyanakkor jobb híján speciális fegyintézet épül, amelynek a terve már másfél évtizede megvolt. Erről tudósít Kaszmán Zoltán.

Július közepén akkora égi „áldás” zúdult a Csallóközre, hogy minden tűzoltóra szükség volt. Reczai Lilla a somorjai helyzetet írta meg.

Új kiadvánnyal bővült a felvidéki irodalmi és művelődéstörténeti kincsestár, írja Szomolai Andrea, aki egy könyvbemutatón járt a mátyusföldi Felsőszeliben.

Hogy a pálinkázásnak is lehet szellemisége, ma már nem kérdés. Bokor Klára cikkében arról olvashatunk, hogy Kürtön jártak a gyermelyi pálinkafőzés mesterei.

Fábián Gergely Debrődön járt a Rovás Nyári Szabadegyetemén, míg Virsinszky Tamás cikkében arról tudósít, mit tanulhat egymástól a gömöri falu, Felsővály és a magyarországi város, Szikszó.

Nagy-Miskó Ildikó a komáromi városi művelődési központ nyári táborában járt, Szomolai Andrea pedig Éberhardon, ahol kissé rendhagyóra sikeredett a szokásos fesztivál.

Csomatelkéről olvashatunk Agócs Szvorák Emese cikkében, amelyből megtudjuk, hogy a hátrányok ellenére is fejlődik a Fülek közelében fekvő település.

A lap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos ezúttal egy tipikusan nyárinak mondható témát vett elő: az ételmérgezést, amelyről bár sokat hallunk, valójában keveset tudunk róla.

kavezo_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Hasznos szezonális tanácsokkal lát el bennünket B. Vida Júlia az Életmód rovatban.

Protics János egy olyan cseh városban járt, amelyet az idősebb generáció még Gottwaldov néven ismert. A mai Zlín napjainkban virágzó városka, ahol minden sarkon a Baťa-örökséggel találkozunk.

A Hobbi rovatban egy ifjú vadászt mutat be Virsinszky Tamás, míg az Íz-lelőben Vass Laura a cseh módra készült gulyás készítésének titkait tárja elénk, megspékelve barackos pitével.

izlelo_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Vas Gyula autós rovatában a nyári örömautózást mutatja be egy patinás angol gépkocsival, a MINI Cooper egyik új típusával.

teszt_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Megújult külsővel, új tervekkel vágtak neki az új szezonnak a sárga-kékek. A DAC lett a szlovákiai liga legértékesebb, legtöbb idegenlégiós foglalkoztató klubja, amelynek az új logója valami mást sugall, mint a régi címer. Rajkovics György cikkét a lap sportrovata közli.

szurkolo_magyar7_kiajanlo_030_het_2021

Hogy mit hoz magyar szempontból a tokiói olimpia, még nem tudjuk, mindenesetre Szilágyi Áron első napon szerzett első aranya biztató kezdetet sejtetett, írja Rajkovics Péter.

A Magyar7-ből természetesen ezúttal sem hiányozik a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Léva Szent Mihály-templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.