2021. június 25., 17:27

Külső-belső megújulás Gútán

A tanév végéhez közeledve több örvendetes hírt kaptunk a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontból. A Nagyszombati Érseki Hivatal fennhatósága alá tartozó intézményben biztatóan alakultak az óvodai és az iskolai beíratások, magyar kormánytámogatással pedig lassan befejeződik az iskola teljes körű felújítása.

 

gúta iskola
Fotó: Az iskola archívuma
Decsi Katalin igazgatót kértük, röviden mutassa be az intézményt, amelynek 2009 óta a vezetője.

Az önálló jogalanyisággal rendelkező iskolaközpontunk alapját az 1992. szeptember 1-én nyitott nyolcosztályos egyházi gimnáziumunk képezte. Ez volt az első az újjáalakuló hazai magyar egyházi gimnáziumok között. 2010-ben alapiskolával, 2012-ben óvodával bővültünk. Jelenleg 2 csoportban 38 óvodással és 188 alapiskolással 33 pedagógus foglalkozik teljes vagy részmunkaidőben. Az ovisok java része gútai, az alapiskolába azonban a környező községekből is több gyermek jár. Miután a gimnáziumunk diákjai öt évvel ezelőtt végeztek, a nyolcosztályos tagozatot megszüntettük, és helyette később négyéves gimnáziumot szeretnénk nyitni az 1 millió 844 ezer eurós magyar kormánytámogatásból kibővített épületünkben.

Nagyon örülünk annak, hogy miután három tanévben a várostól kölcsönkapott öt helyszínen oktattunk, míg az étkezés a hatodik helyen volt, április elejétől már a csaknem teljeskörűen felújított Brünni téri székhelyünkön tevékenykedhetünk. Az online kapcsolattartás jóvoltából korábban is zökkenőmentesen végeztük a feladatainkat, ám a minőségi munkához a megújult környezetben még jobb feltételek állnak a rendelkezésünkre.
Decsi Katalin
Fotó:  Az iskola archívuma
Decsi Katalin

Milyen munkákra került sor, és a járványhelyzet miatt mikorra halasztották az épület átadását?

Mi tagadás, az égető felújítási munkálatok elvégzése előtt a kiadósabb esőzések idején tető- és ablakbeázások keserítették az életünket. Szükségessé vált tehát a tetőzet, valamennyi nyílászáró és a különféle vezetékek cseréje. Továbbá felújítottuk a csatornarendszert, leszigeteltük a több mint 50 éves épületet, amelyet fogadócsarnokkal, étkezdével és új tantermeknek helyet adó ráépítésekkel bővítettünk. Új berendezéseket saját költségvetésből, egyéb pályázati pénzekből és egyéni adományokból vásároltunk, tornatermet pedig majd további támogatásból létesíthetünk. Saját tornaterem hiányában ugyanis a diákjaink testnevelésóráit a városi sportcsarnokban tartjuk. A járvány miatt az eredetileg tervezettnél később, vélhetően az őszi tanévnyitó ünnepséggel egyidejűleg kerül sor a modernebbé vált épületünk hivatalos átadására. 

Az idei beíratási adatok arról tanúskodnak, hogy Gútán egyre nő az igény a vallásos szellemiségű oktatás iránt.

A növekvő érdeklődés egyik bizonyítéka, hogy a kezdeti 16 óvodásunk létszáma több mint a kétszeresére nőtt, ők már 38-an vannak. A felszabaduló 9 óvodai helyre 13-an jönnének, s jelenleg egyeztetünk a túljelentkezésről a fenntartónkkal és a szülőkkel. Vagy bővítjük a kapacitásunkat, vagy a legkisebbeket csak később vehetjük fel az óvodánkba.

Reménykeltőek az idei iskolai beíratási adataink is: 33 kicsit írattak be hozzánk a szülők, közülük ketten évet halasztanak, így ősszel három első osztályt nyithatunk. Ráadásul ezek egyike újdonságnak számít: a sajátos pedagógiai módszereket igénylő autista gyerekeknek speciális osztályuk lesz.

Őszig további pedagógusokkal és az autista kicsiket segítő asszisztensekkel kívánjuk kiegészíteni a tantestületünket.  Nagyon hálásak vagyunk a magyar kormány támogatásáért. A szépen felújított épület a gyerekekre és a pedagógusokra is pozitív hatást gyakorol, de ehhez a tartalmi többletet nekünk, pedagógusoknak kell nyújtanunk! Méltóképpen névadónkhoz, Nagyboldogasszonyhoz, aki a gútai római katolikus plébániatemplom védőszentje is. Vállalva az iskolaprogramunk lényegét, ami a visszatérés a keresztény gyökereinkhez. Az említett beíratási adatokból is nyilvánvaló, hogy éppen a legnehezebb időszakban íratták be hozzánk a legtöbb kicsit, vagyis napjainkban a lelkiség és az egymásra figyelés talán még a korszerű feltételeknél is nagyobb vonzerőnek számít.

Milyen új jelenségekkel, kihívásokkal szembesültek a világjárvány idején?      

Az online oktatás kapcsán arra számítottunk, hogy a gyerekek zárkózottá, befelé fordulóvá válnak. Ehelyett sokan agresszívebbek és zavarodottabbak lettek, módosult a világról alkotott korábbi képük. Hosszadalmas nevelőmunkával, közös beszélgetésekkel kell majd feltárnunk az őket foglalkoztató gondokat, aggályokat, szinte pszichológusokká kell válnunk. Főleg a hátrányos helyzetű gyerekek esetében, akiknek a nehéz időszakban nem nyújtottak kellő lelki támaszt a szüleik, ahol hiányzik a bensőséges kapcsolat.

Egyházi intézményként erősítenünk kell a lelkeket, a gyerekek biztonságérzetét, vagyis többletmunkát kell végeznünk. Megnőtt a közösség- és a társadalomépítő szerepünk, és bebizonyosodott, hogy a nevelőmunka az online oktatás során teljes hatékonysággal nem végezhető.

Abból ugyanis hiányzik a gyerek és a pedagógus közti személyes kapcsolat, a megszokott napi iránymutatás, anélkül pedig nemkívánatos irányt vehet a fejlődésük. A kollégáimat és a szülőket ezúton is nagy türelemre, kölcsönös megbecsülésre, szeretetre kérem!      

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/25-ös számában.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!