2020. augusztus 6., 13:52

Korszerűsítenek egy-egy komáromi és érsekújvári szakközépiskolát

Az Integrált Regionális Operatív Program a 2014-20 közti költségvetési időszakban egyebek mellett a szakoktatás minőségének javítását is megcélozta. A Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-frakciója indítványának köszönhetően, annak keretében fejenként több mint 2 millió eurós támogatásban részesült a komáromi Gépipari és Elektrotecnikai Szakközépiskola, valamint az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola.

Médialapozó
Fotó: Facebook
A Komáromi Gépipari és Elektrotecnikai Szakközépiskola épülete

„A Nyitrai Megyei Hivatal 2015-ben a megyei önkormányzatunk elé jóváhagyásra benyújtotta azt a 11 érintett oktatási intézményről szóló indikatív listát, amely szereplői az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) pályázati felhívása kapcsán jelentős mértékű uniós támogatást kaphatnak a tervezett beruházásaikra. Azok között a Nyitrán, Verebélyen, Tapolcsányban, Aranyosmaróton és Nagysurányban működő szlovák szakközépiskolák szerepeltek. Ezért a Magyar Közösség Pártja (MKP) megyei frakciója nevében azonnal benyújtottam egy módosító indítványt“ - tájékoztatta portálunkat Farkas Iván, a Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-s frakcióvezetője.

Korábban azt javasolta, hogy a megye déli, magyarlakta részén székelő iskolákat is támogassák az aktuális IROP-ból. A frakció nevében azt kérte, hogy a hozzávetőleg 700 diákot oktató érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskolával, valamint a 600 körüli diákkal működő Komáromi Gépipari és Elektrotecnikai Szakközépiskolával kiegészítve az előző jegyzéket.

E két nívós iskola az eddigi szép eredményei alapján ugyancsak megérdemli a fejlesztését szolgáló anyagi támogatást. Hosszú vita után akkor a képviselő-testület elfogadta az indítványunkat, s ekképp az indikatív listán levő oktatási intézmények száma 13-ra bővült”

– idézte az előzményeket Farkas Iván.

 IROP: korszerűsítenek egy-egy komáromi és érsekújvári szakközépiskolát
Kép forrása: Facebook
Farkas Iván, a Nyitra Megyei Önkormányzat MKP-s frakcióvezetője

Örömmel tudatta, hogy végül a 13 iskola közül éppen a két déli térségben levő szakközépiskola kapta a legmagasabb anyagi támogatást:

„A komáromi és az érsekújvári oktatási intézmény azért is részesülhet a legnagyobb, azaz 2,1 és 2,6 millió eurós támogatásban, mert a diáklétszám nagyságát is döntő paraméterként vették figyelembe. A jelentős összegekből Érsekújvárban még színvonalasabb szakoktatást és szemléltetést biztosító pavilon és műhely épülhet, amely a legkorszerűbb elektrotechnikai és számítógépes szimulációkat nyújtó gépekkel, eszközökkel lesz felszerelve. Hasonlóképpen a komáromi „Ipari“ új csarnoka segítségével, e támogatásnak köszönhetően szintén emelkedhet a gépészeti, elektrotechnikai és robotikai szakképzés nívója“.

Hangsúlyozta: a jegyzékbe első körben bekerülő szlovák szakközépiskolák a saját pályázataikkal ezeknél kisebb, vagyis 1 – 1,7 millió euró közti támogatást nyertek el. Azt is elmondta, hogy már elkészült a két iskola részletes projekt-dokumentációja, majd kiírták a kivitelezőkkel kapcsolatos közbeszerzést, s elkezdődhetett az építkezés.

A 2021. szeptember 1-én kezdődő tanévben mindkét helyen már a diákok rendelkezésére állhat a korunk követelményeinek megfelelő, kimagasló szakoktatást biztosító épületrész. Érdemes volt tehát 2015-ben időben lépnünk, mert később már nem lehetett volna módosítani a támogatandó iskolák indikatív listáját“

- zárta tájékoztatását a megyei frakcióvezető.

 IROP: korszerűsítenek egy-egy komáromi és érsekújvári szakközépiskolát
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék