2020. március 9., 14:53

Koronavírus: Besztercebánya megyében is összeült a válságstáb, ezekről az intézkedésekről döntöttek

Az ország több megyéjéhez hasonlóan a Besztercebánya Megyei Önkormányzat is megelőző intézkedéseket vezet be a koronavírus-fertőzésekkel összefüggésben.

Pozsony, Nagyszombat és Kassa megye után, hétfőn Besztercebánya megye válságstábja is óvintézkedéseket hozott, melyek célja a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítása.

Abban az esetben, ha az új koronavírus-fertőzés Besztercebánya megyében is beigazolódik, a megye vezetése azonnali hatállyal beszünteti az oktatást a fenntartása alá tartozó valamennyi oktatási intézményben. 

A tilalom minden megyei fenntartású intézményre, vagyis a középiskolákra, az egyéb oktatási intézményekre, szociális szolgáltatókra és a megyei hivatalra is vonatkozik”

- közölte Lenka Štepáneková, megyei szóvivő.

További intézkedésként otthoni karantént rendeltek el a megyei fenntartású intézmények összes olyan alkalmazottjának, aki az elmúlt 10 napban külföldön járt. 

Hasonlóképpen, azoknak a középiskolás diákoknak is otthon kell maradniuk, akik az elmúlt 10 napban külföldön tartózkodtak. Ők a hazatérésüket követően hét napig nem járhatnak iskolába.

A mai naptól, március 9-től, a fellebbezés visszavonásáig a megye fenntartása alá tartozó összes kulturális intézmény (könyvtárak, múzeumok, galériák, színházak, művelődési intéztek, stb.) a nyilvánosság számára zárva tartanak. Az összes olyan tervezett rendezvényt, amelyen tíznél több résztvevő vesz részt, további értesítésig visszavonják.

Minden épületben, ahol megyei intézmények székhellyel rendelkeznek, fokozott fertőtlenítést végeznek. A megye saját költségére rendszeres napi fertőtlenítést rendelt a helyi tömegközlekedési cégek számára. A szociális szolgáltatókat arra utasítják, hogy hozzanak létre karanténhelyiségeket, továbbá a kórházak igazgatóival is tárgyalnak a karanténhelyiségek biztosításáról - tette hozzá a szóvivő.

A megyei válságstáb mától kezdve minden nap összeül és megvitatja az aktuális helyzetet. 

Hétfő délutántól március 22-ig szünetel az oktatás a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen is - közölte Vladimír Hiadlovský, az egyetem rektora. Az intézmény hallgatóit (a külföldiek kivételével) arra kérik, hogy hagyják el a kollégiumokat és menjenek haza. 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzet miatt sorra törlik az eseményeket szinte az egész megye területén. Losoncon elővigyázatossági okokból elmarad a március 15-i megemlékezés. Tornalján töröltek minden programot, amely a Tompa Mihály Városi Művelődési Központ épületében valósult volna meg.

Rimaszombatban a nőnapi rendezvények maradtak el a hétvégén, és nem tartják meg a jubilánsok köszöntését sem. Továbbá a mai naptól határozatlan ideig nem engedélyezik a közösségi, kulturális és sportrendezvények megtartását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.