2023. július 27., 17:07

Könyv a falu lakóiról és Ebedről

A közvetlen, mindenkivel beszédbe elegyedő tanítónő, Kremmer Lászlóné Könözsi Julianna élete során papírlapokra jegyezte le, amit érdekesnek, fontosnak tartott. Mikor már egy bőröndnyi összegyűlt, felvitték a padlásra. Szerencsére időben lekerült onnan, és megszületett az Ebed című könyv. 

Ebed könyvbemutató
Fotó: Bokor Klára

Nemrégiben nagy érdeklődés mellett mutatták be a kiadványt az ebedi kultúrházban. 

A szerző, Juci néni először úgy gondolta, saját magának és családjának írja le a falu történetét, továbbadva az akkori kor emberségét.

Csodás és érdekes gyermekkorom volt. Úsztam a boldogságban, amikor megtanultam olvasni, és büszke voltam arra, hogy nekünk könyvszekrényünk is van. Édesanyám, az egyszerű parasztasszony igazi nemes lélek, amikor fáradtan jött hazafelé a földekről, mezei virágcsokrot szedett nekem, és én boldog voltam ettől. Barátaimmal sokat játszottunk, bár nem volt otthon „játékboltunk”, mint a mai gyerekeknek

– idézi fel emlékeit Juci néni.

– Az évek során sok történet összegyűlt, mert velem szívesen beszélgettek az emberek. Ezeket füzetekbe, papírlapokra jegyeztem fel. S mivel nyugdíjasként több időm lett, a férjem lehozta a bőröndöt a padlásról, s én nekiláttam a jegyzetek rendszerezésének. Ahol hiányzott valami, oda még anyagot gyűjtöttem, amiben nem voltam biztos, annak utánakérdeztem – meséli a könyv születésének történetét a 82 éves szerző. Hozzáteszi, nagy köszönet jár unokájának, Dusannak, aki a kézzel írott szöveget sok-sok délutánon át beírta a számítógépbe, valamint Kozmács Istvánnak és lányának, Ildikónak a könyv szerkesztésében nyújtott segítségért. 

Kremmer Julianna
Fotó:  Bokor Klára

Kremmer Lászlóné Könözsi Julianna 1959-ben végzett a párkányi középiskolában, a mai gimnáziumban, Pozsonyban szerzett tanítói képesítést. 38 évnyi tanítás után ment nyugdíjba. Huszonöt éve Nánán él, de ha megkérdezik, hová való, mindig azt feleli „ebedi vagyok”. Tanítói és nevelői munkájáért Ebed község Pro Urbe díjban részesítette, és támogatta a könyv kiadását is.   

A 350 oldalas könyv szerkesztője Kozmács István a könyvbemutatón elmondta, ez a mű nem szokványos falutörténet. Benne van természetesen a múlt, megismerhetjük a falu életének fontos helyszíneit, de minden részt olyan személyesség sző át, hogy bármilyen életkorú olvasó élvezettel olvashatja. Annyira átélhetőek az olvasottak, hogy a történelmi tény – például a kitelepítés, az államosítás – saját élményünkké válik. A kiadvány nem a faluról szól csupán, hanem a falu lakóiról, s rajtuk keresztül Ebedről. Vannak a kötetben olyan részletek, amelyek nem szoktak falutörténetekben szerepelni: gyermekek játékai, mondókái, névcsúfolói, a falu lakóinak szólásmondásai, régi imádságok.

 – Kremmer Julianna Ebed szülöttje, a falu tanítója hatalmas munkával, emlékezete erejével adta át ismereteit a településről. A kötet szövege, képei és a visszaemlékezések tökéletesen illeszkednek egymáshoz, így kapunk belénk vésődő, olykor megrendítő képet a falu lakóiról és a falu múltjáról – hangsúlyozta a könyv szerkesztője.

Megjelent a Magyar7 2023/29.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.