2023. július 20., 11:03

Hamis aggodalmak és a kijózanító valóság – megjelent a MAGYAR7 29. száma

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete azt mondta, hogy az egész világon aggódnak a magyar valóság miatt. Ezzel szemben Novák Katalin magyar elnöknek magyar népdalt énekeltek a ruandai gyerekek, akiknek átadta a magyar kormány támogatásával megépült iskolát. És a ruandaiak egyáltalán nem aggódnak a magyar valóság miatt, csak örülnek. Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly vezércikkének a címe: Pressmanék meg a ruandai gyerekek.

címlap_29.szám
Fotó: Ma7

A Ma7 médiacsalád gazdag programmal érkezett a Gombaszögi Nyári Táborra, s lapunkban, illetve a honlapunkon azok is elolvashatják, megtekinthetik az eszmecseréket, akik nem voltak ott. Közélet rovatunkban Kolek Zsolt összefoglalta a belpolitikával kapcsolatos programjainkat Szövetségben a parlamentbe – kampányról, programról Gombaszögön címmel.

közélet_lapajánló_29. szám

És továbbra is Gombaszög, hiszen vendégünk volt Jarábik Balázs, a bécsi Humán Tudományok Intézetének vendégkutatója és Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. Velük beszélgetett Pomichal Krisztián a háborúról, Európa felelősségéről, a Vilniusi NATO-csúcs utáni helyzetről, Zelenszkij csalódottságáról. A beszélgetés írott változatát szintén elolvashatják lapunkban, ahogy Kocur László külpolitikai jegyzetét Vilnius után címmel.

interjú_29. szám

A következő cikkünk is összefügg a háborúval, az utóbbi éve kríziseivel, hiszen éppen a Covid és a szomszédunkban folyó háború döbbentette rá a politikusok némelyikét, hogy az önellátás élelmiszerekből nemzetbiztonsági kérdés. Erről egyébként a korábbi Martosi Szabadegyetemen beszélt Nagy István magyar agrárminiszter. Gondolatait Rajkovics Péter foglalta össze Piac című rovatunkban.

piac_lapajánló_29. szám

Kövesdi Károly a Diktátorok és „diktátorok” című anyagában arról a napjainkban tapasztalható jelenségről ír, hogy akárki akárkit lediktátorozhat, persze következmények nélkül. Vagy mégsem, hiszen legutóbb Biden amerikai elnök nevezte diktátornak a kínai elnököt, aminek máris komoly következményei vannak…

háttér_lapajánló_29.szám

Ugyancsak a Gombaszögi Nyári Táboron láttuk vendégül a „pálinkásokat”. A Hangulatfokozás helyett kulturált fogyasztást című írás szerint a kisvárdai Pál Tibor és a nádszegi Esszencia képviselői az előállítás, az értékesítés, a változó fogyasztói szokások leglényegesebb mozzanatairól beszéltek, meg arról, hogy milyen most a divat a pálinkafogyasztásban, és vajon a magyar hagyomány hasonlítható-e az északabbra fekvő területek előállítási szokásaihoz. A beszélgetést Somogyi Szilárd vezette.

téma_lapajánló-29.szám

Múzsa rovatunkban Balla Rita tollából olvasható a Nemes és ősi műfaj a zománcozás című interjú, amelyet Végh Évával, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének dorogi származású képzőművészével készített, aki június 27-én a salgótarjáni Wamsler SE Tűzhelygyárban tartott bemutatót a zománc megmunkálásáról. erre a bemutatóra Novák Katalin köztársasági elnök is ellátogatott.

muzsa_lapajánló 29

Minden érdekel... állította Rippl-Rónai József festőművész. Aki Kaposváron jár, semmiképp se hagyja ki a város híres szülöttje, Rippl-Rónai József egykori otthonának és festményeinek megtekintését! Nem a város sétálóutcájában, a róla elnevezett múzeumban kell keresnie őket, hanem a város peremén abban a sárga színű Róma-villában, ahová a művész 1908-ban költözött, írja Zsebik Ildikó.

kultúra_lapajánló 29. szám

Egy hihetetlen történet olvasható a leporolt históriákban. Egyiptom magyar alkirálynéja, alias Puskás Tivadar feltaláló Amerikában született lánya, Puskás May történetét írta meg Lacza Tihamér.

Új, szebb, emberibb világot ígérnek (megint!) mintha itt, Közép- és Kelet-Európában elvi elődeik egyszer már nem ígértek volna valami hasonlót. Tudjuk, hogy a káprázatos jövő helyett a parasztság kiirtása, gulagok és egyebek eredményeként százmillió áldozat maradt utánuk. Fülöp Antal: Hatalomvágy a szeretet ellen.

múltunk_lapajánló 29.

A lengyelbarátság hátországa: a Felföld a címe Kiss Gy. Csaba cikkének a Múltunk rovatban. Mint írja, a felső-magyarországi tájak szerepe nélkül nem érthetők a magyar–lengyel kapcsolatok. Itt első kézből tudták az emberek, mi történik odaát. A két szomszédos ország közötti, példa nélküli barátság megalapozásában, a két kultúra közvetítésében meghatározó szerepet játszott tehát a Felföld, s ennek néhány mozaikját mutatja be.

Tájaink rovatunkat ezúttal Krasznahorkán kezdjük, ahova a napokban ellátogatott Silvia Hroncová kulturális miniszter. Az ellenőrzés után elmondta, a felújítás az ütemterv szerint halad, viszont az építőanyagok árának emelkedése miatt a tervezettnél várhatóan több millió euróval drágább lesz. A munkálatok várhatóan 2025 és 2026 fordulójára fejeződnek be.

tájaink_lapajánló 29.

Kerékpárosok százezrei róják évente Pozsony megye bicikliútjait. A megyében 1200 kilométernyi kijelölt kerékpárút található, amelyek vízforrások, tavak mentén, erdőkön és dombokon át vezetnek. De nemcsak a természet szépségeit fedezhetjük fel egy-egy biciklitúra során, megcsodálhatjuk a történelmi és kulturális emlékeinket, vagy megkóstolhatjuk a helyi gasztronómia ínyencségeit is. Dunajszky Éva: Biciklizni jó.

tudtech_29. szám

Kávét vagy teát? Ezzel a címmel hívja beszélgetésre a választópolgárokat Forró Krisztián, a választásokon a 18-as sorszám alatt induló Szövetség elnöke. Galántán az új felvidéki stratégia kidolgozásáról beszélgetett választóival egy finom kávé mellett.  

Egyik korábbi lapszámunkban már beszámoltunk a királyhelmeci magyar gimnazisták sikereiről, akik a háromból két kategóriában országos bajnokok lettek a WRO™ nemzetközi LEGO robotépítési és robotprogramozási tanulmányi verseny kassai nemzeti döntőjében. A napokban pedig Hanesz Angelika, a Buzitai Magyar Tannyelvű Alapiskola pedagógusa tartott szakmai képzést Csallóközcsütörtökben, alátámasztva, hogy a legó az oktatás gyakorlati részébe szervesen beépíthető. Lacza Gergely: Nemcsak játék a Lego – legózás az iskolában.

Menteni a menthetőt, igaz már a 24. órában. Így tett Varju Tamás komáromi bőrmíves, aki mindent megtesz, hogy létrejöjjön a Felvidéki Bőrmíves Oktató Műhely.

Egyrészt azért, mert Komárom egykor híres „bőrös központnak” számított, másrészt azért, mert manapság alig akad tájainkon méltó képviselője ennek a művészettel ötvözött mesterségnek. Újjáélesztését múlt héten, az I. Bőrmíves Szakmai Tábor megvalósításával kezdte, írja Nagy-Miskó Ildikó.

A közvetlen, mindenkivel beszédbe elegyedő tanítónő, Kremmer Lászlóné Könözsi Julianna élete során papírlapokra jegyezte le, amit érdekesnek, fontosnak tartott. Mikor már egy bőröndnyi összegyűlt, felvitték a padlásra. Szerencsére időben lekerült onnan, és a jegyzetekből megszületett az Ebed című könyv, amelyet Bokor Klára mutat be olvasóinknak.

Az egész Ipoly menti régió által gyakorta látogatott, 2020 nyarától létező balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeum 2023 júniusától új helyen, a Civitas Fortissima téren, a Nógrádi Vármegyeháza épületében várja a bringabarátokat. Kaszmán Zoltán: A velocipédtől a bolond bicikliig

szubjektív_29.szám

Rimaszombat központjában, a város főterén, valamint a kurinci üdülőövezetben ezentúl fizetős lesz a parkolás. Erről ír Virsinszky Tamás. A javaslatot júniusban fogadta el a helyi képviselő-testület, s az önkormányzat még ebben a hónapban kiírta a pályázatot a parkolóórák megvásárlására és felszerelésére. 

Ínycsiklandó lecsóillat csalogatta az érdeklődőket a hétvégén Kalondára, ahol a falu önkormányzata lecsófesztivállal egybekötött nagyszabású falunapot szervezett. Az ízletes nyári eledelt főként helybeli és magyarországi csapatok készítették. Agócs Szvorák Emese: Kolbászos, szalonnás, csípős

kávézó_lapajánló 29.

Kávézó rovatunkat Domonkos Andor kutatóorvos kezdi azzal a kérdéssel, hogy mi az állatkísérletek célja. Ez, ugye, megosztja a társadalmakat, és nemrégiben az Európai Bizottság elé került egy egymillió támogató aláírást elérő kezdeményezés, amely az állatkísérletek fokozatos betiltását is követeli.

Németország második legnagyobb városa, a több mint 1,8 millió lakosú Hamburg már néhány éve óriási változáson megy keresztül, írja Protics János. Pontosabban a kikötői negyed, a HafenCity, ahol a szakemberek szerint kontinensünk egyik legmerészebb és legköltségesebb európai beruházási projektje valósul meg. Barangoló: HafenCity – merész építészeti tervek Hamburgban.

kávézó2_lapajánló 29.

Rizses csirke és ribizlis madártej Vass Laura kínálata, Vas Gyula a Kia EV6 GT-Line AWD, a standard modellcsalád csúcsát tesztelte.

ízlelő_lapajánló 29.szám

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György azt írja, hogy a magyar és a szlovák fociklubok is bemutatkoztak az európai kupasorozatokban, a mutatványok és produkciók azonban nem voltak lehengerlők és meggyőzők. Annál meggyőzőbb volt Rasovszky Kristóf, aki Fukuokában megszerezte az első magyar érmet a vizes világbajnokságon. Ezüst eredménye pedig nem csupán jó hír a jövő évi olimpia előtt, hanem már kvalifikáció is a párizsi játékokra.

szurkoló_lapajánló, 29. szám

MAGYAR7 29. számának hátlapján a vásárúti Kossuth Lajos-emléktábla látható. Lapunkban természetesen megtalálják a keresztrejtvényt és a részletes műsort is.

Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.