2023. május 15., 10:00

Kodály Zoltán gyémántkemény példája

Csodaszép pávás plakátok hirdetik a Mátyusföldön, hogy Kodály Zoltán ünnepe van. Pontosan nyolcvan év telt el azóta, hogy Kodály mestert, aki Galántát tartotta lelki szülőhelyének, a város díszpolgárává avatták. A 2023-as év három kerek Kodály évfordulót hordoz.

Kodály Zoltán
Fotó: Szomolai Andrea

Érdeklődve nézegetem a programfüzetet, amelyet a Csemadok Galántai Területi Választmánya juttatott el hozzám. Május szinte minden napjára jut valami Kodály Zoltán ünnepléséből. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ezt a szépséges tavaszi hónapot a Mesternek szentelte a Mátyusföld.  

A 2023-as év csodálatos, milyen érdekes, hogy három kerek Kodály évforduló is van benne

– írja Erdei Péter, neves karnagy a Trivium, avagy a hármas szám bűvölete című bevezetőjében, amely a XIX. Galántai Kodály Napokon hangzik majd el.

Száz éve született a Psalmus Hungaricus, 90 éve szerezte Kodály a Galántai táncokat, valamint éppen 80 éve van annak, hogy Galánta városa díszpolgárává avatta Kodály Zoltánt.

A Mester szellemi hagyatéka három jelentős területet ölel fel: zeneműveit, népdalgyűjtő és rendszerező munkásságát, valamint világraszóló zenepedagógiai elméletét. 

Mézes Rudolf
Fotó:  Szomolai Andrea

 

Szükségünk van  az útmutatására

A felvidéki magyar kórusélet a múlt század utolsó harmadától kezdve lenyűgöző erővel és akarattal vállalta fel Kodály életművét és szellemi, valamint tárgyi örökségének életben tartását. 

Persze nem Kodálynak van ám szüksége ünneplésre. Nekünk utódoknak van szükségünk arra, hogy gondolatainkat, mindennapi eredményeinket az ő magasívű, gyémántkemény példájához mérhessük

– írja Erdei Péter. 

Amennyiben Kodály örökségéről és a kórusmozgalom életben tartásáról szeretnénk a legtöbbet megtudni, Mézes Rudolfot, a Csemadok nyugati regionális alelnökét kell felkeresni, ő ugyanis a motorja, mozgatórugója, mondhatni atyja a mátyusföldi mozgalmaknak és rendezvényeknek.

A 2022-es évben kettős Kodály-évfordulót tartottak, hiszen megemlékeztek a Mester születésének 140. és halálának 55. évfordulójáról is. 

 – A kettős évfordulót most hármas követi, a világ magyarsága mellett a zene- és énekszerető emberek sokasága emlékezik majd ismét szűkebb pátriánkban is – magyarázza Mézes Rudolf, miközben folyamatosan rakja szét a műsorfüzeteket, plakátokat, emlékiratokat, szervezési útmutatókat az irodájában.

Beszélgetésünk közben is állandóan keresik a XIX. Kodály Napok kapcsán, hol az étkeztetést intézi, hol az orgonistákkal egyezteti a fellépéseket. Kell is a rutinos szervezés, hiszen a díszpolgárrá avatás nyolcvanadik évfordulójára tervezett nyolcnapos emlékünnepséget rögtön követi a Kodály Napok háromnapos rendezvénysorozata. Így azt lehet mondani, hogy

Galánta és a Mátyusföld tizenegy napon át elmélyül Kodály szellemi örökségében.

A két rendezvénysorozatot szeretnék méltó módon megtartani, és majd lezárni a csíksomlyói búcsú előtt, hiszen arra a mátyusföldiek is készülnek. 

 

Nyolc évtized nyolc napban

A nyolc évtized nyolc napban a Mátyusföld egyes településein, így is jellemezhetnénk a rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy minél többen megismerkedhessenek a Mester hagyatékával és betekintést nyerjenek Kodály sokrétű tevékenységébe. Galánta városának egyes pontjain – a városháza előcsarnokában, valamint a kultúrház előterében a Mester munkáját bemutató kiállítások lesznek.

A régió diáksága a Kodály Zoltán életét és munkásságát bemutató filmtrilógia már elkészült első és második részét tekintheti meg.

A nyolcnapos rendezvénysorozatot az Ipolyi Arnold Magyar Népmesemondó Verseny országos elődöntőjével nyitják meg Zsigárdon, és része lesz a XIII. Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő területi seregszemléje is, amelyet a hagyományokhoz híven, Vízkeleten tartanak. 

Meggyőződésünk, hogy ezeknek az eseményeknek a hatására a régióban még nagyobb teret tudunk adni a világ egyik legnagyobb magyarja, Kodály Zoltán értékőrző és értékteremtő munkásságának és az általa teremtett értékek továbbadásának

– mondja Mézes Rudolf hozzáfűzve, hogy 1969-től három-évente a Kodály Napok idejére Galánta és a Mátyusföld a felvidéki magyar felnőttkórusok Mekkájává változik. Ilyenkor lelkes énekesek félezres serege érkezik a „hét legszebb esztendő” városába, bizonyítva ezzel, hogy nemcsak magyarázzák, hanem művelik is a zenei csodát.

A kórusok ezen az eseményen szakmai zsűrinek és zenekedvelő közönségnek mutatják be tehetségüket és egymással is megvitatják a változásokat, a kórusmozgalomban elért eredményeket.

Szerencsére elmondható, hogy a szembeszél ellenére a kórusmozgalom él és virul a Felvidéken. Ezt bizonyítja az is, hogy a Galánta és Vágsellye környéki falvak is szívesen fogadnak templomaikba kórusokat, így oda is eljut a színvonalas zenei kultúra, ahová máskor nem jutna el. 2023-ban Nádszegen, Felsőszeliben, Diószegen, Vágfarkasdon, Jókán, Pozsonyvezekényen, Taksonyon és Zsigárdon adnak koncertet a kórusok. 

A gálahangverseny eredményhirdetésére és a XIX. Kodály Napok záróelőadására, ahol a neves kórusok együtt állnak a színpadra május 21-én, vasárnap délután négy órakor kerül sor a galántai kultúrházban. Ezzel Kodály legmélyebb akaratát teljesítik a kórusok: Fiaim, csak énekeljetek!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.