2019. március 5., 15:53

Kiszabadították a zátonyra futott román hajót

Sikeresen kiszabadították hétfőn azt a megfeneklett román hajót, amely csaknem két hónapon át vesztegelt a Dunán az Esztergomhoz tartozó Helemba-sziget és Szob közötti homokzátonyon.

jess_21.jpg
Médialapozó
Fotó: Tóth Krisztián

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy Helembánál az 1709.5 folyamkilométernél megfeneklett egy román felségjelzésű teherhajó, amelyről elképesztő helyszíni fotókat is közöltünk. 

A Jess nevű hajó január 17-én, rakomány nélkül haladt lefelé a Dunán, amikor letért a kijelölt hajózási útvonalról, s teljesen felfeküdt az akkor még víz alatt lévő zátonyra. Hogy miért hagyta el a hajózási útvonalat azt a hatóságok sokáig vizsgálták. Végül kiderült, a balesetet egy idegennyelvi malőr miatt szenvedte el a hajó.

A baleset éjjelén egy uszály közeledett feléjük a vaksötétben. Ilyenkor az a szokás, hogy a kapitányok rádión egyeztetnek, ki-melyik irányba kerüljön, nehogy összeütközzenek. Igen ám, de amíg az egyikük csak angolul, addig a másik csak németül beszélt, s félreértésből a Jess hajó végül jobbra fordult, egyenesen neki a homokpadnak - írta a 168 óra.

Fotó:  Régió Tv Esztergom

A hajó tulajdonosa nem kért segítséget a magyar hatóságoktól, a legénységet és a kapitányt hazautaztatta Romániába, a szabály azonban előírja, hogy egy embernek őriznie kell a járművet, így egy matróz a fedélzeten maradt.

Mivel a Duna vízállása lehetővé tette, így hétfőn megindulhatott a közel két órán át tartó mentési akció, amelynek végén a Mercur 201 vontatóhajó sikeresen levontatta a Jess-t a zátonyról. A teherhajó így másfél hónapnyi kényszerszünet után folytathatja az útját.

A vízi jármű az elmúlt hetekben már igazi turistalátványosságnak számított a Duna mindkét oldalán. A fedélzeten rekedt matróznak ételt, italt, sőt egy üveg rumot is vittek csónakkal a kiváncsiskodók, de több TV-stáb és fotós is meglátogatta.

jess_21.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.