2019. február 2., 19:12

Elképesztő fotók a Helembánál zátonyra futott hajóról!

Több mint két hete vesztegel egy zátonyra futott uszály a Dunán, az Esztergomhoz tartozó Helemba-sziget és Szob között.

zatonyra_futott_hajo_01.jpg
Médialapozó
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy Helembánál az 1709.5 folyamkilométernél megfeneklett egy román felségjelzésű teherhajó.

A Jess nevű uszály január 17-én, rakomány nélkül haladt lefelé a Dunán, amikor letért a kijelölt hajózási útvonalról, s teljesen felfeküdt az akkor még víz alatt lévő zátonyra. Azt, hogy miért hagyta el a hajózási útvonalat a hatóságok még vizsgálják. Feltehetőleg elaludt a hajó kapitánya és ezért történhetett meg a baj, az ATV viszont úgy tudja, hogy a legénység uszadékfának nézte a hajózási bóját és ezért mentek rossz irányba. 

Fotó:  MTI/Mohai Balázs

A hajó nem sérült meg, lék sem keletkezett rajta és nem szivárgott veszélyes anyag a Dunába. A folyó alacsony vízállása miatt azonban egyelőre nincs esély arra, hogy a hajót megmozdítsák. A baleset pillanatában mintegy 300 cm volt a vízállás Párkánynál, azóta több mint másfél métert apadt a víz, így szinte már teljesen szárazon van a hajó, amelynek még a csavarjai a levegőben állnak. 

A mentéshez legalább három méteres vízszintemelkedésre lenne szükség, de az előrejelzések szerint ez egyhamar nem várható, így a hajó még hetekig, vagy akár hónapokig is ott vesztegelhet a zátonyon.

Tekintse meg a helyszínen készült drónos videót

és az elképesztő fotókat:

Fotó:  Régió Tv Esztergom

zatonyra_futott_hajo_01.jpg
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.