2024. január 21., 11:55

Kettős születésnap a füleki Magyar Kultúra Napján

Nemzeti imánk és Szenczi Molnár Albert születésének 450. évfordulójára emlékeztek Füleken, a magyar kultúra napján. A Csemadok helyi alapszervezete és a Református Egyházközség fiataljai „Szorgos adósa vagyok hazámnak” című összeállításukkal emlékeztek meg a zsoltárfordító munkásságáról.

Magyar kultúra napja Füleken
Fotó: Schnelczer Zoltán

Gáspár Dániel, az ünnepség szónoka portálunknak elmondta, a 2024-es év az kétszeres emlékév, hiszen Szenczi Molnár Albert születésének 450. és halálának 390. évfordulójára emlékezünk.

Rengeteget foglalkozott a magyar nyelv felvirágoztatásával és megújításával. Tette ezt azzal, hogy revideálta az első magyar bibliafordítást, rengeteg francia és német áhítatos könyvet, imádságos könyvet fordított le magyar nyelvre, a magyar hívek számára, és az akkor már használatos francia zsoltáros énekeskönyvet fordította le magyarra”

– tudatta Gáspár Dániel.

A fiatalok műsorában prózai szövegek és versek hangzottak el, valamint zenei kíséret is színesítette a lélekemelő összeállítást. A műsorban közreműködő Burovincz Laura úgy nyilatkozott, szeretnék ezt az előadást is szolgálatba állítani, ahogyan a korábbi zenés áhítatokat is.

„Elsősorban szolgálni szeretnénk a gyülekezetek számára, hogy megismerjék ezeket a számunkra fontosnak ítélt üzeneteket, dallamokat, zenéket, hogy más is gondolkodhasson afelől, ami fontos, ami értékes, ami a múltban gyökeredzik és a jövőbe mutat” – mondta Laura.

Magyar kultúra napja
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A Csemadok Füleki Alapszervezete fontosnak tartja, hogy minden évben megünnepelje a magyar Himnusz születésnapját.

A Jeles Napok programsorozatot az év elején a Magyar Kultúra Napja megemlékezésével indítjuk. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a református egyházközséggel. Több műsort is rendeztünk már együtt közösen, és ezért is örülünk annak, hogy a református fiatalokkal, illetve a Csemadok által megszólított művészekkel emlékezhetünk meg a Himnusz születésének évfordulójáról”

– nyilatkozta Szvorák Zsuzsanna, a Csemadok Füleki Alapszervezetének elnöke.

A magyar himnusz megírásának évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. A füleki ünnepség Arany Niki Válaszúton című műsorával ért véget.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.