2023. január 28., 18:51

Jeles Napok Füleken

Idén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen adták át a Nógrád Közművelődéséért Díjakat Füleken. A Jeles Napok címet viselő rendezvény három bicentenáriumra helyezte a hangsúlyt: Petőfi és Madách születésére, valamint a Himnusz megírására.

Magyar kultúra napja Füleken
Fotó: Schnelczer Zoltán

Az ünnepi műsorban a füleki gimnazisták kapták a főszerepet, akik a konferansz, a szónok és a fellépő szerepét is betöltötték. Ünnepi beszédet mondott Sonkoly Dalma, az Apropó Kisszínpad pedig szerkesztett műsort készített Madách Az ember tragédiája c. művéből, amit idén 14 budapesti színjátszóval együtt mutatnak be. Az Apropó Kisszínpad részére a falanszteri színt sorsolták ki, ennek fiatalos újraértelmezését láthatta a füleki közönség.

Magyar kultúra napja
Az Apropó Kisszínpad
Fotó:  Schnelczer Zoltán

Műsorral kedveskedtek a fülekkovácsiak is. A helyi Csemadok alapszervezet és a Mezeicsokor éneklőcsoport szerkesztett irodalmi műsorát Cserebogár, sárga cserebogár címmel mutatták be a közönségnek. A műsor értékét növelte, hogy esténként több generáció próbálta, zenével festette alá és filmet is készített Petőfi életéről, hogy a közösség javára és a közönség kedvére tegyen.

Az est második részében átadták a Nógrád Közművelődéséért Díjakat. A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya díjat adományozott Demecs Andreának, a losonci magyar közösségi élet újraszervezéséért. Elismerésben részesült a Iuvenis Neogradiensis Polgári Társulás, a nógrádi magyar fiatalok közösségi életének példás összefogásáért. Galcsík Károly, a Csemadok Nógrádi Területi Választmányának titkára a több mint 40 éves közművelődési tevékenységéért Életmű- díjban részesült.

A Füleki Csemadok Alapszervezet közművelődéséért díjat adományozott Czimbalmosné Molnár Évának, a nógrádi magyar közösségek hathatós támogatásáért, valamint Molnár Sándornak, a nógrádi civil szervezetek határon átnyúló összefogásért, több évtizedes közösségi munkájáért, melyet a határon túli palóc közösségekért is folytat.

Magyar kultúra napja
A díjazottak
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A műsor harmadik részében Petőfi Sándor költészete nyomán készült zenés- irodalmi műsort láthatott a közönség komáromi fellépők közreműködésével. A 12 Pont könyörgés című műsor szereplői Laboda Róbert, Zsapka Attila és Emmer Péter. Az est zárórészeként, mintegy ráadásként Emmer Péter gitárestjén szórakozhatott tovább a közönség.

Magyar kultúra napja
Emmer Péter, Laboda Róbert és Zsapka Attila
Fotó:  Schnelczer Zoltán

Szvorák Zsuzsanna szervező elmondta, hogy a magyar kultúra napját a kezdetekben valamilyen figyelemfelkeltő rendezvénnyel ünnepelték meg. Volt olyan, hogy három helyszínen 122 füleki gimnazista szavalta együtt a nemzeti himnuszt. Érdekes volt az is, amikor különböző intézményekben, például a Szlovák Takarékpénztárban, a postán, a városházán, és az iskolákban mondták el a gimisek a Himnusz születésének a történetét. Emlékezetesek a kisebb kamaraestek is, amiket a Covid-időszak alatt szerveztek. Az idei pedig azért volt különleges, mert megmutatta magát egy kis falusi közösség, egy amatőr színjátszócsoport és profi előadóművészek is. A Csemadok Füleki Alapszervezete ezzel a rendezvénnyel immár hagyományt teremtett. Az est a Kisebbségi Kulturális Alap, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.