Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. április 7., 09:51

Kétnyelvű feliratok a lévai kórházban

Az államnyelv mellett immár magyar nyelvű feliratok is tájékoztatják a lévai kórházba betérőket.

kétnyelvűség
Fotó: AGEL csoport

Az ország legnagyobb járásának központi egészségügyi intézménye 2017 szeptembere óta az AGEL csoport tagjaként látja el a betegeket. Nyitra megye egyik legnagyobb kórházának vonzáskörzetébe több mint 160 ezer lakos tartozik. Az összesen 315 ággyal ellátott kórházban jelenleg csaknem hatszázan dolgoznak. Évente mintegy 20 ezer pácienst látnak el a sürgősségi osztályon.

Amint azt az egészségügyi intézmény igazgatója, Ján Belanský megfogalmazta, a kétnyelvű feliratokkal a magyar anyanyelvű páciensek igényeit kívánják kielégíteni:

A kétnyelvű tájékoztatás a lévai egészségügyi intézmény és az esztergomi kórház határon átnyúló együttműködési projektjének része, valamint az is indokolja a döntést, hogy egyre több páciens érkezik a lévai kórházba a megye déli, magyarlakta településeiről.”
kétnyelvűség
Fotó:  AGEL csoport

Az intézmény vezetősége tisztában van azzal, hogy főleg az idősebb magyar páciensek esetében okoz problémát az épületben történő eligazodás.

Elmondása szerint a kórház területén és a pavilonokban fokozatosan helyezik ki a kétnyelvű feliratokat; már a sürgősségi és a radiodiagnosztikai osztályon is vannak ilyen táblák. Arról, hogy a magyar feliratok helyesen jelenjenek meg, az intézmény sürgősségi osztályának alkalmazottja, a lekéri Juhász Gábor felel. Ő az, akit megbíztak a feladattal: fordítsa le szakszerűen a szlovák nyelvű tájékoztató táblák feliratait.

– Ha a kórházban magyarországi vagy helyi, de csak magyar nyelven beszélő beteggel kell értekezni, általában nekem szólnak. Amikor kiderült a kórház vezetősége számára, hogy helytörténészként szlovák nyelven is szoktam kiállításokat és publikációkat készíteni, felkértek, hogy tolmácsként segítsem munkájukat az esztergomi partnerekkel zajló tárgyalásokon – magyarázta Juhász Gábor.

A rendelőintézet földszintjén, az A pavilonban található gyógyszertárban már magyarul is olvashatóak a feliratok. A kórházigazgató tájékoztatása szerint készülnek a nagy méretű tájékoztató táblák, a betegelosztó és a sürgősségi betegfelvétel feliratai, és fokozatosan sor kerül a szakrendelők magyar felirataira is.    

Megjelent a Magyar7 2023/14. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.