2021. december 3., 14:39

Kassa megyében 43 középiskola 252 osztálya van karanténban

Kassa megyében a koronavírus-járvány miatt 43 megyei fenntartású középiskola összesen 252 osztálya van karanténban.

iskola, osztály, tanterem, üres
Fotó: TASR

Több mint 3540 középiskolás diák tanul távúton – közölte Anna Terezková, Kassa megye szóvivője.  Tájékoztatása szerint több mint 730 diák, valamint 220 pedagógus és nem pedagógiai alkalmazott koronavírus-tesztje lett pozitív.

A COVID-19 Kassán 20 középiskolában bukkant fel, de előfordultak pozitív esetek a Nagymihályi járás 5, a Rozsnyói, Tőketerebesi és Iglói járás 4-4, illetve a Kassa-környéki, Szobránci és Gölnicbányai járás 2-2 középiskolájában.

„Kassa megye továbbra is figyelemmel követi a helyzet alakulását, s az iskolákban továbbra is szigorított higiéniai előírások vannak érvényben” – mondta a szóvivő.

Szakértő: az iskolákat kellene utolsóként bezárni

Járvány idején az iskolákat kellene utolsóként bezárni, akkor is csak szélsőséges esetben, a lehető legrövidebb időre – véli Michal Rehúš, az Oktatási Elemzések Intézetének (CVA) elemzője arra reagálva, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok döntése alapján egyre több iskolát zárnak be országszerte.

Az elemző rámutat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra szólít, hogy a gyerekek lelki egészsége érdekében az iskolák maradjanak nyitva a tél folyamán. „Előbb minden mást kellene bezárni, amit lehet, s csak aztán az iskolákat, de csak szélsőséges esetben” – mondja Rehúš. Hozzáteszi, a regionális közegészségügyi hivataloknak pedig alapos magyarázatot kellene adniuk arra, milyen adatok alapján döntöttek a bezárás mellett.

Amint arról beszámoltunk, Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint ezek  a közegészségügyi hivatalok nem veszik figyelembe az egyes iskolákban kialakult helyzetet, a pozsonyi járások esetében pedig teljesen figyelmen kívül hagyják a beoltottság szintjét és a kialakult  járványügyi helyzetet.

Ján Mikas országos tisztifőorvos viszont eltérő véleményen van, szerinte az ország valamennyi iskolának át kellene térnie a távoktatásra. Ezt igen fontos eszköznek tartja a járvány elleni küzdelemben, mivel az egészségügy az összeomlás szélén áll, és a gyermekek és fiatalok körében magas a fertőzöttség aránya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.