2021. december 2., 11:32

Az oktatási tárca vezetője dohog

A területi közegészségügyi hivatalok (RÚVZ) legutóbbi döntései az iskolabezárásokkal kapcsoltban szembe mennek az elfogadott rendeletekkel.

Ellentétes vélemény
Fotó: TASR/ma7
Branislav Gröhling és Jan Mikas
Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint ezek a hivatalok nem veszik figyelembe az egyes iskolákban kialakult helyzetet, a pozsonyi járások esetében pedig teljesen elutasítják a beoltottság szintjét és a kialakult  járványügyi helyzetet.

A tárcavezető közösségi oldalán így reagált arra a tényre, hogy az RÚVZ elrendelte Pozsony megyében az összes tanintézmény bezárását az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatainak a kivételével.

Mint megjegyezte:

Európa összes államában megértették, hogy az iskolában eltöltött minden nap fontos. Összegezték az UNICEF jelentéseit, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait és az utolsó hullámok tapasztalatait is. Az iskolabezárások hatástalannak bizonyultak, amit a WHO is alátámaszt."

Gröhling szerint Szlovákiában azonban az utóbbi napokban semmibe veszik mind a hazai, mind a külföldi tapasztalatokat, az összes megállapodást és a tényeket is.

A problémákat okozó felnőttek helyett ismét a gyermekekkel foglalkoznak, akiknek ismét meg kell védeniük a felnőtteket."

A miniszter rámutatott, hogy az RÚVZ több járásban teljes iskolabezárásokat rendelt el. Szerinte olyan iskolákat is bezárattak, ahol egyetlen osztályban sem kellett karantén miatt távoktatásra áttérni, és tették mindezt a valós helyzetet nem is vizsgálva. Pedig egyszerű módon tisztázni lehetett volna, hol van erre szükség és hol nem. Most az összes iskolát bezáratták a pozsonyi járásokban, ahol pedig a legnagyobb a beoltottsági arány.

Az a tény, hogy ilyen érzéketlenül állnak hozzá a legfiatalabbak tanításához - siralmas. Számos orszában még legkeményebb lockdown idején sem zárták be az oktatási intézményeket, miközben nálunk csak "lágy" lockdown van és számtalan beoltatlan felnőtt kivételt kap és munkába járhat hétnapos antigénteszttel. Viszont az RÚVZ döntése miatt a tanulóknak otthon kell maradniuk.

Ján Mikas országos tisztifőorvos eltérő véleményen van. Szerinte Szlovákiában valamennyi iskolának át kellene térnie a távoktatásra. Ezt igen fontos eszköznek tartja a járvány elleni küzdelemben, mivel az egészségügy az összeomlás szélén áll, és a gyermekek és fiatalok körében magas a fertőzöttség aránya. Ebben egyetértés van a járványügyi szakértők és a szakmai konzílium tagjai között. Ugyanakkor megérti az oktatás tárca vezetőjének álláspontját is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.