2021. július 2., 16:31

Kalonda és Hollókő közös öröksége

A hagyományőrzés és az értékmegőrzés jegyében pályázatot nyert a magyarországi Hollókő és a Losonci járásban levő Kalonda községben működő civil szervezet. A kisprojekt alaphoz benyújtott Közös örökség 2020 nevet viselő pályázatnak köszönhetően mindkét falu új népviseletre tehet szert.

kalonda
Fotó: Papp Sándor

A kalondai Papp Andrea projektmenedzser, a Regionális Aktivitások Intézete Nógrádban elnöke elmondta, mivel a kalondai népviselet már szinte feledésbe merült, a pályázat segítségével szerették volna visszahozni a köztudatba. 

– A régi viseletünk a szomszédos falvakéhoz képest egyszerűbb volt és sötétebb, ezért sem maradt meg olyan erős érzelmi kötődés iránta a helyiekben, mint máshol. Hollókőnek viszont éppen a népviselet az egyik legizgalmasabb sajátossága, amit nemcsak az idősebbek öltenek magukra az ünnepeken, hanem a fiatalok is.

Mi is hasonlóképpen szeretnénk a felelevenített helyi viseletben fogadni a Kalondára érkező vendégeket, illetve akkor is felölteni, ha mi megyünk másokhoz vendégségbe.

A cél elérése érdekében még tavaly nyújtottak be közös pályázatot a Szlovákia–Magyarország határon átnyúló együttműködési programba. A pályázat összköltsége 51 143 euró, amihez mindkét település 15-15%-os önrésszel járul hozzá. A projekt lebonyolítói a Regio-nális Aktivitások Intézete Nógrádban, illetve a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. A támogatásból mindkét falu 30 viseletet varrathat, amelyek korabeli fotók és dokumentumok alapján készülnek el. Ezenkívül egy-egy nyári rendezvény is megvalósul Hollókőn és Kalondán.

Ragaszkodtunk hozzá, hogy az egykori szabásvonalak megmaradjanak, ezért Hahnné Duray Éva néprajzgyűjtő segítségével kutattuk fel, pontosan hogyan festett az eredeti viselet.

Annyit változtattunk rajta, hogy az anyaga kicsit más, a mai kornak megfelelőbb lesz, és egy árnyalattal élénkebb színeket választottunk, hogy szívesen hordjuk. A ruhaköltemények várható első bemutatkozása a júliusban megrendezésre kerülő kalondai falunapon lesz.

A két kis palóc falu félszáz kilométernyire fekszik egymástól, de a palóc értékek megőrzése és felmutatása terén fényévnyi távolságra vannak egymástól, hiszen Hollókő az UNESCO világörökség része, és a magyar kormánytól kiemelt támogatásban részesül. Ezt a státust egy nagyszerű helyi csapat fejleszti folyamatosan. Kalonda ugyanakkor dacára gazdag múltjának, hiszen a középkorban két alispánt is adott Hont, illetve Nógrád várme-gyének, napjainkban az egyre szórványosodó Losonci járás kistelepülése, ahol a magyarság utóvédharcait vívja az egyre erősebb asszimilációval szemben.

A felvidéki falunak ezért is jól jött egy erős testvér, aki kezet nyújtott tizennégy évvel ezelőtt, és azóta is féltve óvja határon túli kisebb testvérét. Hollókő és Kalonda 2008-ban vált testvértelepüléssé, s azóta olyan széles skálájú partnerségi hálózatot alakítottak ki, amely szinte az egész Európai Uniót lefedi. Ez az együttműködés nem merül ki csupán a pályázatokban. A két település lakossága intenzív, élő, baráti kapcsolatot ápol, amit a soron következő rendezvényekkel tovább szeretnének erősíteni.   

Megjelent a Magyar7 2021/26. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!