2022. szeptember 7., 13:14

Jó helyre került értékek - KÉPEKKEL

Rendkívül értékes darabokkal sikerült gazdagítani a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum történelmi gyűjteményét.

múzeum
Galéria
+4 kép a galériában
Az egyik miseruha és az aranyozott falitükör
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

Az intézmény egy guszonai katolikus pap 44 darabból álló egyházi ruhatárával és az osgyáni kastélyból származó aranyozott, rokokó tükörrel gyarapította gyűjteményét.

A római katolikus egyház miseruhái és kiegészítői a Guszonai Plébániahivatalból származnak, elsősorban a két világháború közötti időszakból, illetve a 20. század első feléből.

Majoros János (1938 és 1954 között), Kabla János (1948), Szabó Pál (1954) és Bacskai Barnabás (1971–1991) viselte őket. Az értékes kollekció részét képezik a miséknek és a vallási eseményeknek megfelelő, különböző színű és típusú ruhadarabok. A gyűjtemény nagyságát tekintve is kivételes helyet foglal el a múzeumban, hiszen eddig minimális volt az egyházi viseletek száma.

Aranyozott falitükör Osgyánból
A rimaszombati múzeumnak 2020-ban lehetősége nyílt, hogy történelmi gyűjteményalapját a báró Luzénszky család kastélyának egy újabb pompázatos beltéri darabjával bővítse. A XIV. Lajos korát megidéző rokokó falitükör hársfából készült. A jól megőrzött műtárgy gazdag térdimenziós levélfaragású és 23 karátos arannyal futtatták be.

Kerényi Éva, a múzeum munkatársának tájékoztatása szerint a tükör dekorált darabja volt az osgyáni kastély bútorzatának. A kastély gazdag díszítésű szalonja az egykori történelmi Gömör-Kishont vármegye nemességének életstílusáról és lakáskultúrájáról árulkodik. Az aranyozott tükör ékes bizonyítéka annak, hogy a Luzénszky bárói család tagjai a tehetősebb arisztokraták közé tartoztak.

A Luzénszky család a trianoni békediktátumot követően vesztette el birtokait, 1926-ban báró Luzénszky Henrik özvegye, Margit (négy lányával együtt) elhagyta nemesi otthonukat, az osgyáni kastélyt. Az egykori szemtanúk elbeszélése szerint két kocsin távozva költöztek Edelénybe. Luzénszky Margit kiterjedt birtokai Osgyántól Cserencsényen, Bakostöréken át egészen Susányig húzódtak. A báróné még a ‘20-as években eladta földjeinek egy részét.

A Luzénszky család tárgyairól készült gazdag leltár sorsa azonban ismeretlen. 2013-ban a Gömör-Kishonti Múzeumnak sikerült megszereznie gyűjteménye számára a kastély egykori nappalijának bútorát, amely azóta a múzeum állandó honismereti kiállításának a része. A teljesen ép állapotban megmaradt aranyozott tükör beszerzését a Művészettámogatási Alap finanszírozta.             

Megjelent a Magyar7 2022/35. számában. 

papi-ruha_guszona-2
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.