cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 9., 19:50

Itt és most – tombol a nyár a zsigárdi Kaszás Attila fesztivál-táborokban

Tizenhetedik éve szervezik meg a mátyusföldi Zsigárd kisközségben a Kaszás Attila Kulturális Fesztivált. Ennek keretében mindig három táborra kerül sor – így fogadja a gyermekeket nyáron, három héten keresztül a kézművestábor, a Gál Tamás és Kiss Szilvia színművészek által vezetett drámapedagógiai tábor, valamint a néptánc tábor.

Kaszás Attila tájház
A kézműves tábor az egyik legkedvesebb Zsigárdon
Fotó: Kaszás Attila Tájház

Gál Tamás színművész éppen egy csapatnyi gyermekkel foglalkozik, mikor utolérjük őt a zsigárdi Kaszás Attila Kulturális Fesztivál drámapedagógiai táborában. Feleségével Kiss Szilvia színművésszel idén úgy döntöttek, egy táborozós napot a kirándulásra szánnak, és elviszik a gyerekeket otthonukba, a CsavarCsűr tanyára, hogy közelebb kerüljenek a természethez, megpihenjenek, fürödjenek, játszanak, és igény esetén akár lovagolhassanak is kicsit.

Kaszás Attila tábor
Egy jó nap a CsavarCsűrben
Fotó:  Kaszás Attila Tájház

A színművész elárulta, az idén a szokásoktól eltérően nem adtak meg központi témát a színjátszótábornak, a diákok szabadon választható versekkel készültek, készülnek a tábor idejére és az azt lezáró előadásra. Hiszen minden évben sor kerül egy táborzáró színjátszós előadásra, amelyen a jó hangulat uralkodik. Az idén  Kiss Szilvia és Gál Tamás fiukat is bevonja abba az ajándékdarabba, amelyet a zsigárdi táborok égisze alatt játszanak a táborozó közönségnek és érdeklődőknek. Csütörtök délután öt órakor kerül majd sor a táborzáró előadásra, majd a Csavar Színház Itt és most improvizációs színházi estjére. A belépés ingyenes.

„Egy lebilincselő humorú, fergeteges előadás, ahol együtt izgul néző és színész, hogy vajon mit hoz az improvizáció, mely olyannyira spontán, hogy a nézők találják ki a feladatokat. Részesei lehetünk a színház megszületésének, tapasztalhatjuk azt a pillanatot ahogy még a legősibb emberek játszhatták el gyermekeiknek tábortűznél a vadászatot. Bizonyítékot nyerünk arról, hogy a színházhoz nem kell más csak színész és néző“ – ecsetelte Gál Tamás.

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál főszervezője a zsiigárdi Pro Traditione polgári társulás, természetesen a helyi Csemadok és a falu jótékony népe is a segítségükre van. Ezt leginkább az első tábor során, a kézműves tábornál érezni, ahová szívesen hoznak finomságokat vagy kézműveskedéshez kellő alapanyagokat a támogatók. Az idén is közel 40 kisgyermek vett részt a hagyományos kézműves táborban a múlt hét folyamán. Mivela  környéken már nagyon soka  tábor, most kicsit kevesebb gyerkőc pottyant be, de a kézműveskedés még mindig nagy kedvenc a kistérségi tábornak otthont adó Kaszás Attila tájház udvarán.

A Pro Traditione polgári társulásnak van egy további hagyománya is: minden évben választanak egy Pro Traditione – díjas érdemes művészt. A díjat az kaphatja meg, aki munkásságával és művészi kiállásával sokat tesz a felvidéki magyarság hírnevének megőrzéséért. A díjat idén ünnepélyes zenei keretek közt majd augusztus végé adják át. Az idei díjazott Zsapka Attila énekes, zeneszerző lesz – tudtuk meg Jacsa Kertész Marikától, a táborok egyik szervezőjétől és Baranyai Alajostól a Pro Traditione elnökétől.

Mikor még Kaszás Attila köztünk volt, abban a hitben adta át egykori szülőházát gondnokságunkba, hogy ez a tájház nem egy üres tér, poros múzeum lesz, hanem a kultúra és a gyermeknevelés élő tárháza, helyszíne. Ebben az örökségben és hitben próbálunk dolgozni, és nagyon reméljük, hogy ezt a kistérségi küldetést a jövőben is folytatni tudjuk, tovább építkezve. Szerencsére most a Kultminor és Nyitra megye is jó partner ebben. Egyébként nagy öröm látni, mikor jönnek az elkötelezett emberek, hozzák ide a gyümölcsöt, ennivalót, sokféle jót és átérzik az összetartozás és a gyermekek hagyományra való nevelésének fontosságát. A kézműves tábor során megkértük Szomolai László és Szomolai Adrianna kézműveseket, mutassák be a kosárfonás ősi mesterségét is, megtisztelő és szinte könnyfakasztó volt látni, ahogy a gyerekek és a felnőttek is tátott szájjal ülték körbe őket“

– magyarázta Baranyai Alajos.

A zsigárdi kultúrház augusztus 5-9. között a néptánctábornak ad majd otthont. Ezúttal Németh Máté és Cséfalvay Sára vezetik a kisebbeket a néptánc útjain. Zsigárd község önkormányzata kétezer euró támogatást nyújtott a szervezeteknek a táborok megszervezése és lebonyolítása céljából, valamint a helyi kultúrházat is rendelkezésre bocsájtotta a rendezvényekhez és táborokhoz - tudtuk meg Zsigárd község polgármesterétől, Jónás Pétertől. A kulturális fesztivált a Kultminor és Nyitra megye is támogatja.

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.