2021. július 10., 18:43

Kaszás Attila Kulturális Fesztivál Zsigárdon

Az idén is megtartják a méltán népszerű Kaszás Attila Kulturális Fesztivált. A táboroknak sok száz gyermek örül a mátyusföldi kistérségből, a zsigárdi tájház és kulturális központ pedig ismét megtelik majd kacajjal és boldog gyermekzsivajjal. 

kézműves
A szerző archív felvétele a kézművestáborról

Tizennegyedik évadába lépett a zsigárdi Kaszás Attila Kulturális Fesztivál.

A fesztivál keretén belül minden évben három nagy tábort szerveznek, az esemény pedig egy gálával és a Pro Traditione díj kiosztásával zárul.

A táborok méltán őrzik a fiatalon elhunyt, zsigárdi születésű nagy színművész, Kaszás Attila emlékét, a szervezők hűek a kulturális és hagyományőrző örökséghez.

A fesztivállal kapcsolatban újdonságokról is beszámolhatunk.

A tábort több mint egy évtizede szervező Kiss László és felesége, Kiss Marika nyugdíjba vonult, átadva a stafétát Baranyai Szabinának, aki jó szívvel, örömmel vette kezébe a szervezési feladatokat.

Erős alapokat örökölt, mint mondta, elsődleges feladata volt a személyes kapcsolatok kialakítása. Bízik abban, hogy a fesztivál az ő keze alatt is sikeres lesz, és a jövőben ugyanilyen lendülettel tudják folytatni a hagyományőrzést, a népi kultúra, valamint Kaszás Attila örökségének a megőrzését.

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál idén is három táborból áll.

zsigárd
A zsigárdi verstábor - a szerző archív felvétele
A kistérségi nyári kézműves tábor július 6–9-e között lesz a Kaszás Attila-tájház udvarán, a hagyományokhoz híven. A járványügyi rendeletek miatt idén csak négynapos kézművestáborra heti és napi jegyet is lehet váltani. A foglalkozásokat a helyi pedagógusok és aktivisták mellett a kézműveskedéssel és kosárfonással foglalkozó Szomolai házaspár vezeti.

Szomolai Adrianna elmondta, idén a népi terítésre, gyertyatartó, szalvétatartó készítésére helyezik a hangsúlyt, süteményt is sütnek majd és ki is díszítik azt a gyerekekkel.

A fesztivál részeként évente volt nemzetközi néptánctábor is, amelyen több száz résztvevő táncolt együtt. Ez idén változik, a nagyszabású tábor helyett néptánc-összpontosítást tartanak gyerekeknek. Baranyai Szabina elmondta, jelenleg sok zsigárdi kisgyermek is néptáncol, ezért inkább rájuk próbálnak majd fókuszálni. A Csemadok zsigárdi alapszervezete által szervezett táborban a zene felvételről szól majd.

A néptánc-összpontosítást a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválja zárja, ezen a Pósfa zenekar zenél élőben, és táncház is lesz. A foglalkozásokat Oláh Attila és Fecske Renáta vezetik.

A táborok sorozata az idén is a Csavar Színház által szervezett verstáborral zárul. Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója elmondta, feleségével, Kiss Szilviával együtt már nagyon várják a verstábort, hogy újra gyerekekkel foglalkozhassanak a pandémia hosszas időszaka után. A színművész elárulta az idei változásokat is, ezúttal szabadon választható versekkel dolgoznak majd a diákok, a munkát nem egy költőre építik.

A négynapos drámapedagógiai tábort kis műsorral zárják. A táborban legtöbb 30-32 gyerekkel tudnak érdemben dolgozni.

Megjelent a Magyar7 2021/27. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.