2022. augusztus 5., 16:24

Rögtönzött pajtaszínház a zsigárdi Kaszás Attila verstáborban

Drámajátékokat, színpadi megjelenést, beszédtechnikai gyakorlatokat tanultak a tizennegyedik Kaszás Attiláról elnevezett verstábor résztvevői Zsigárdon. A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál verstábora színjátszógálával ért véget. Gál Tamás előadta egyszemélyes Villon-darabját.

Kaszás Attila verstábor
Médialapozó
Fotó: Szomolai Andrea
Kaszás Attila verstábor Zsigárd - jelenetek egy kedves pajtaszínházból

Remek és szórakoztató előadást varázsoltak a zsigárdi kulturális központ szabadtéri színpadára a tizennegyedik Kaszás Attila verstábor résztvevői. A nyári meleg miatt a közönség sorait is a színpadon rendezték be, egyfajta pajtaszínház hangulatot kialakítva ezzel.

A verstábor mentorai a kezdetektől fogva Kiss Szilvia színművész és Gál Tamás, a komáromi Jókai Színház igazgatója. Idén tizenkét gyermekkel dolgoztak együtt, a hétévestől a tizenötéves korosztályig meg kellett találniuk a megfelelő feladatokat.

Kaszás Attila verstábor
Fotó:  Szomolai Andrea
Kaszás Attila verstábor Zsigárd - jelenetek egy kedves pajtaszínházból

A verstábor zárásaként a hagyományokhoz híven minden évben előadásra kerül egy rövid szösszenet, amely bemutatja az egész heti munkát. Idén a verstáborban a felvidéki költő, a slam poetry képviselője Laboda Róbert és Erdős Virág művészete, irodalma köré építették fel az előadást. Gál Tamás elmondta,

a kisebbeknek Erdős Virág verseit, míg a nagyobb diákoknak Laboda költészetet adtak feldolgozásra. A verseken kívül szórakoztató drámajáték-jeleneteket is színpadra vittek a gyerekek.

Tökéletes harmóniában, bájos egyszerűséggel és meglepően jó improvizációs készséggel bizonyították, hogy Kiss Szilvia és Gál Tamás idén is remek munkát végeztek és jó hangulatot teremtettek a verstáborban.

Kaszás Attila verstábor
Fotó:  Szomolai Andrea
Kaszás Attila verstábor Zsigárd - jelenetek egy kedves pajtaszínházból

Kiss Szilvia elmondta, az idén családias hangulatban, négy napon át tartott a verstábor. Mivel több táborozó gyermek jár rendszeresen szavalóversenyekre, érdemesnek tartották mélyrehatóan foglalkozni a beszédtechnikával is. Sok verset elemeztek, valamint rengeteget játszottak, rímben beszéltek a táborban. Sokszor már maguk a gyerekek kérték a jelenet-játékokat.

Nem egy kompakt, kész előadást akartunk összeállítani a színpadra táborzárásként, az volt a lényeg, hogy a gyerekek nagyon élvezték a feladatokat, szerették a verselemzéseket. Türelmesen bírták, várták, míg egy-egy emberrel foglalkoztunk. Szerintem ez a négy nap most inkább belsőleg segítette a fejlődésüket”

– magyarázta a színművész. Gál Tamás elárulta, Szilvia mindig kishitűbb a premierek előtt, aztán persze fantasztikusan sikerülnek ezek a kis előadások.

„Persze nem arra készülünk, hogy megmérettessünk a Duna Menti Tavaszton. Nyár van, a játék, a szórakozás ideje. A színpadon betekintést adunk a tábori munkánkba az érdeklődőknek” – tette hozzá Gál Tamás.

Baranyay Alajos, Zsigárd polgármestere elmondta, örül annak, hogy már tizenötödik éve van lehetőségük fenntartani ezt a fesztiválsorozatot, ezzel ápolni Kaszás Attila emlékét. Rendkívül hálás a zenészeknek, néptáncosoknak, színművészeknek, kézműveseknek, szervezőknek, akik hozzáteszik magukat az egész nyáron át tartó zsigárdi fesztiválsorozat megrendezéséhez és lebonyolításához, hiszen a Felvidék egyik kulturális kincse rejlik meg ebben a mátyusföldi faluban.

Kaszás Attila verstábor
Fotó:  Szomolai Andrea
Kaszás Attila verstábor Zsigárd - jelenetek egy kedves pajtaszínházból

A verstábor zárásaként, a gyerekek fellépése után Gál Tamás egyszemélyes Villon-darabját adta elő gitárral. A Megáldva és leköpve című monodrámában Villon remekei hangzanak el Faludy György fordításában, Gál Tamás egyedi előadásában. A néző biztosítékot kap arról, hogy a bolond, bősz fiatalság, a vad szerelem, az öregedés és a halállal való megbékélés része az emberi életnek.

Kaszás Attila verstábor
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.