2019. május 22., 17:05

Ismét sztrájkoltak a busz- és villamosvezetők Kassán

A Kassai Közlekedési Vállalat csaknem összes szolgálatban levő sofőrje bekapcsolódott a szerda délelőtt, négy órán át tartó sztrájkba – állítja a szakszervezet, amely szerint a mintegy 200 autóbusz- és villamosvezető mellett a műhelyekben dolgozók közül is többen beszüntették a munkát.

strajk01.jpg
Médialapozó
Fotó: TASR

A városi tömegközlekedés sofőrjeit tömörítő szakszervezet elnöke, Ivan Horváth szerint az előző sztrájkkal összehasonlítva azt látni, hogy az alkalmazottak továbbra is elégedetlenek, sőt, növekszik az elégedetlenségük. A szakszervezeti vezető szerint a munkabeszüntetés idején három sofőr dolgozott, ők a H jelzésű járatokkal biztosították, hogy az emberek eljuthassanak a kassai kórházakba.

„A villamosforgalom teljesen leállt” – mondta Horváth. Hozzátette, azt nem tudja pontosan megmondani, a műhelyekben dolgozók közül mennyien csatlakoztak a sztrájkhoz. „Nem számoltuk. Nem írunk listákat. Ez mindenkinek a szabad, önkéntes döntése” – fogalmazott.

Fotó:  TASR

Jaroslav Polaček főpolgármester viszont azt közölte, több sofőrtől olyan információt kapott, miszerint sajnálják, hogy csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, s csak ezért tettek így, mert

hatalmas nyomás nehezedik rájuk a szakszervezetek részéről”.

A sztrájkbizottság a jövő héten ülésezik majd, akkor döntik el, hogyan tovább – tájékoztatott Horváth.

Törvénytelen sztrájk?

A főpolgármester azt állítja, a szakszervezetek már másodszor sztrájkoltak törvénytelenül. A város vezetése szerint nem tartották be a törvény azon előírását, miszerint legalább három nappal előre be kell jelenteni a munkabeszüntetést, hogy arra az önkormányzat vagy például az integrált mentőszolgálat felkészülhessen. A szakszervezet viszont azzal érvel, hogy nem a kollektív szerződési tárgyalások, hanem az alkotmány alapján sztrájkolnak, így az említett feltétel nem érvényes.  

Fotó:  TASR

Polaček a múlt heti sztrájk alkalmával ígéretet tett arra, hogy július 1-jén bemutatja a nyilvánosságnak és a Kassai Közlekedési Vállalat (DPMK) alkalmazottainak javaslatait az aktuális helyzet megoldására, illetve a rendszerszintű intézkedéseket a bérek fokozatos növelésére, valamint a közlekedési vállalat helyzetének orvoslására.

strajk01.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!