cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. január 17., 16:06

Ipolyság, a mi városunk

2022 decemberében jelent meg Csáky Károly helytörténész honismereti olvasókönyve, az Ipolyság, a mi városunk.

ipolyság
A kiadvány borítójának részlete
Fotó: Kaszmán Zoltán

A város múltjáról szóló átfogó kiadvány megjelentetésének az igénye már korábban megfogalmazódott.

„Amikor néhány éve az Ipolysági Városi Hivatal Iskolaügyi és Ifjúsági Bizottságának tagjaival, illetve az illetékes szakosztály vezetőjével arról tárgyaltunk, hogy a településről meg kellene jelentetni egy helytörténeti jellegű kiadványt, először is egy alternatív honismereti tankönyv megírása jött szóba. Ez az alapiskolák felső tagozatának tanulói, illetve a középiskolák diákjai számára készült volna. Aztán felvetődött egy monográfia megírásának lehetősége is. Néhányan akkor úgy gondoltuk, mindkét műfaj követelményeinek nehéz lett volna eleget tennünk” – fogalmazta meg könyvében Csáky Károly, aki hosszas töprengés és vívódás után azt javasolta, hogy a város egyfajta honismereti olvasókönyvet adjon ki Ipolyságról.

„Egy olyan munkát, amely számba veszi eddigi ismereteinket, áttekinti településünk (településeink) évszázados, évezredes történetét. De nemcsak száraz tényeket és adatokat közöl, hanem megpróbál rávilágítani az adott korszakok embereinek mindennapjaira, életmódjára; a létfenntartás lehetőségeire, a sorsfordulók következményeire stb. Arra, hogy a nagy történelem eseményei miként határozták meg az itt élők mindennapjait, hogyan módosították kialakult szokásait, formálták sorsát.”

A helytörténész – munkatársával, Lendvay Tiborral együtt – abban bízik, hogy a kiadvány több területen is hasznosítható lesz, s több nemes cél eléréséhez is hozzásegíti majd az olvasót, aki a főleg Csáky Károly felvételeivel és reprodukcióival színesített kötetben sok más mellett a város környékének természeti szépségeiről, geológiai képződményeiről (és a hozzájuk fűződő helyi mondákról), utakról és hidakról, régészeti emlékekről is olvashat. Nem maradhattak ki természetesen a sági monostor alapításáról, a premontreiekről, Thuróczy Jánosról, Fegyverneki Ferencről, Thury Györgyről, a török megszállás időszakáról, majd később a helyi társaskörökről, egyletekről és egyesületekről, a megyeháza építéséről, a helyi sportéletről, temetőkről és a kálváriáról, az ún. Ipolyság-regényekről és néprajzi vonatkozásokról szóló információk sem.

Amint azt a honismereti könyv előszavában a szerző megfogalmazta, a könyv egyes fejezetei az iskolákban segíthetik a történelemtanárt, az irodalmárt, de a földrajzot és sok más egyéb tárgyat oktató pedagógust is.

„Úgy, hogy egy-egy alkalommal a tanulók hozzáolvasnának belőle a nagy témakörökhöz, s azokkal összefüggésbe tudnák hozni a szülőföldet is. Hogy ismerjék annak hegyeit, folyóit, völgyeit, virágait s egyéb kincseit. Hogy tisztában legyenek őseik múltjával, a nagy történelem itteni eseményeivel, az errefelé vívott csatákkal, várainkkal, kastélyainkkal. De tudjanak templomainkról, szakrális emlékeink hátteréről, a műemlék épületek stílusáról is valamit. És ismerjék az egyszerű emberek múltját, tudjanak jeles elődeinkről, a helység híres szülötteiről.”

Az Ipolyság Város Önkormányzata által megjelentetett kiadvány a helyi városháza pénztárában vásárolható meg.          

Megjelent a Magyar7 2023/2. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.