2022. augusztus 18., 16:22

Indul az új somorjai szlovák alapiskola - a szlovák kormány megmutatta, milyen magasról tesz az önkormányzatokra

Médiacsaládunk a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként követte végig az új szlovák alapiskola körüli hercehurcát. Ahogy arról részletesen beszámoltunk, anélkül alapított alapiskolát Somorján az oktatási tárca alá tartozó kerületi tanügyi hivatal, hogy abba a helyi önkormányzat belement volna. A történet részleteit végigkövethetik aktuális írásunk alján található cikkgyűjteményünkben, most csak a csattanóról lesz szó. Az pedig jó nagyot szól!

gröhling
Fotó: TASR/AP
A Dunaszerdahelyi járásban található somorjai szlovák tannyelvű alapiskola megnyitásával teljesítettük a szülők kéréseit.

- hangzik a TASR hírügynökség beszámolójának első mondata arról a csütörtöki sajtótájékoztatóról, melyen Branislav Gröhling oktatási miniszter és Jozef Viskupič megyeelnök is részt vett. Apró szépséghiba, hogy a helyi városvezetés gyakorlatilag a sajtóból értesült róla, a kormány egyik minisztere és Nagyszombat megye elnöke is a városba érkezik. A TASR hírügynökség ugyan szerda esti szokásos összeállításában megírta, hogy Gröhling és Viskupič Somorjára jönnek, de a havi több száz euróba kerülő, jellemzően hírportálok által igénybe vett TASR-szolgáltatás érthető módon nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

Sem Viskupič megyeelnök irodájától, sem az oktatási tárca sajtóosztályától nem érkezett tájékoztatás a somorjai polgármesteri hivatalba.

A háttérről dióhéjban: Tavaly megírtuk, hogy az oktatási minisztérium támogatásával úgy nyílna új szlovák alapiskola a városban, hogy a somorjai szlovák gyerekek iskoláztatása teljesen megoldott, csak Pozsony szatellittelepüléseinek felduzzadása miatt lenne szükség rá. A minisztérium eredetileg azt szorgalmazta, hogy az önkormányzat nyisson új iskolát a helyi gimnázium épületében, de ettől a város vezetése elzárkózott. Az önkormányzat nem támogatta, hogy a helyi gimnáziumban szlovák osztályokat hozzanak létre, hiszen a helyi iskolában minden somorjai szlovák gyermeknek biztosított az oktatása. Az önkormányzat ehelyett azt javasolta, hogy a szomszédos Macházán, állami pénzből létesítsenek szlovák iskolát, végső megoldásként pedig a somorjai vendéglátóipari szakközépiskolai termeit ajánlotta fel (így tehát nem igaz Viskupič megyeelnök ma elhangzott állítása, mely szerint az új iskola elhelyezésére ne kínálkozott volna alternatíva). Ezekre az alternatívákra az oktatási tárca részéről semmiféle reakció nem érkezett. Az viszont, hogy Somorján úgy nyílik új iskola, hogy abba a helyi önkormányzatnak semmi beleszólása nincsen, ha nem is törvénytelen, de mindenképp aggályos és sokat elárul az aktuális kormány nemzetiségi politikájáról. Nem lehet ugyanis eléggé kihangsúlyozni, hogy az új iskolát de jure nem a megye nyitja, hanem az oktatási tárcához tartozó tanügyi hivatal.

Gröhling a sajtótájékoztatón kijelentette, az iskola készen áll az indulásra, a tantermek már kifestve, néhány tanszer és iskolai pad beszerzése várat még magára, de szeptemberre minden kész lesz. A tárcavezető nem tagadta azt sem, hogy az oktatási minisztérium kénytelen volt törvényt módosítani azért, hogy a belügy néhány funkcióját átvéve, iskolát tudjon létrehozni Somorján. A rend kedvéért jegyezzük meg, a szlovák állami alapiskolák, minimális kivétel mellett, mind önkormányzati fenntartásban vannak. Információink szerint az új somorjai szlovák alapiskola lesz az első, amelyik nem - ehhez kellett a törvénymódosítás.

Külön érdekesség, hogy Gröhling közösségi oldalán a sajtótájékoztatót követően azt írta: hat évnyi petíciózás, tárgyalás és egyeztetés után sikerül végre megalapítani a szlovák iskolát. Ebből világosan látszik, ez az egész valójában a hagyományosan erős lobbival rendelkező nagyszarvai iskolabotrányt okozó szlovák szülőktől indult. A hab a tortán pedig, hogy  a miniszter úgy fogalmazott, tárcavezetőként sosem fogja hagyni, hogy szlovák kisdiákok "fizessenek rá" az önkormányzatokban helyet foglaló "kisebbségi politikusok" politikai játszmáira.

Gröhling azt viszont már nem tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a somorjai önkormányzat, a helyi iskolatanács és a Szövetség megyei képviselőinek tiltakozása ellenére is megalapított iskolának komoly gondjai voltak a diáklétszám előteremtésével (erről lásd mellékelt cikkünket). A hírek szerint tizenkét szlovák kiselsőssel és huszonöt ötödikessel indul majd az oktatás a megye kezelésében álló somorjai gimnázium szlovák szárnyának két termében, de a beíratás augusztus végéig tart.

Semmi meglepő!

Orosz Csaba, Somorja polgármestere portálunknak elmondta, nem csodálkozik rajta, hogy a városvezetést nem értesítették a mai sajtótájékoztatótól. "Olvasom, mennyi féligazság és csúsztatás hangzott el a mai tájékoztatón, nem meglepő, hogy minket nem hívtak oda" - jegyezte meg Orosz, hozzátéve, 

Szlovákia rövidke történetében nem volt még egy kormány, amelyik ennyire magasról tenne az önkormányzatok munkájára.

Meg nem erősített információink szerint az elsősök között több olyan kisdiák is van, akit szüleik már időközben beírattak a régi somorjai szlovák alapiskolába, most pedig néhány nap alatt kivették őket onnan.

Orosz azt mondja, hozzájuk is eljutottak ilyen információk, éppen ezért azt tervezik, kikérik az új iskola gyermekeinek névsorát, hogy lássák, tartotta-e az egyezség ráeső részét az állam. Hiába állítja tehát és írja meg a miniszter nyomán az egyik magyar nyelven publikáló szlovák portál, hogy az önkormányzat és a tárca közti megegyezésnek megfelelően csak nem somorjai (a megállapodás értelmében hét Somorja környéki település: Keszölcési, Bacsfa, Nagyszarva, Béke, Macháza, Tárnok, Sárosfa) diákok jelentkezhetnek majd. 

Tudatosan, fű alatt csinálták az egészet! Ez már a választási kampány része! (...) Az egy dolog, hogy ez nem Somorja iskolája, nem a mi pénzünkből megy. De azért álljon már meg a menet! Ennyire nem tisztelik az önkormányzatokat Szlovákiában!

- mondja Orosz.

Megkérdeztük Berényi Józsefet, a Szövetség MKP-platformjának elnökét, Nagyszombat megye alelnökét. Berényi leszögezte, Viskupič őt sem értesítette arról, mire készül Somorján, de, ha kapott volna is meghívót, nem ment volna el a sajtótájékoztatóra.

Az egész történet tulajdonképpen állatorvosi lova a felvidéki magyarság szülőföldjéről való kiszorításának. Miközben vitathatatlan, hogy a főváros közelsége példátlan mértékben duzzasztotta fel a szatellittelepülések lakosságát, arról már nem hajlandó tudomást venni a szlovák állam, hogy mindez a mindenkori szlovák kormány tudtával és csendes félrenézésével zajlott le. Azokat a problémákat, amelyeket most Gröhling és társai törvénymódosítással és kegyúri önkénnyel oldanak meg, tulajdonképpen épp a szlovák állam okozta. Hogy ez a folyamat mennyire volt tudatos, külön cikket érdemelne, a végeredményen azonban nem változtat, az asszimilációnak egyébként is kitett felső-csallóközi végvárban most új szlovák alapiskola nyílik. Érdemes tehát átlátnunk a somorjai iskolasztorit, annyira jellemző az egész folyamat. Ehhez érdemes átfutunk a témában megjelent írásainkat. Az első, kétrészes cikkünkben (első és második rész) az ügy hátterét foglaltuk össze, még 2021 nyarán. Idén májusban az iskolaalapítás körüli jogi folyamatokról számoltunk be, sőt, akkor és pár hétre rá is azt írtuk, talán el sem indul a 2022/23-as tanévben az intézmény. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.