Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. szeptember 14., 18:16

Hová tűnt Szenc magyar nyelvű honlapja?

Akárhogyan is nézegetem Szenc város hivatalos honlapját, egy ideje már nincs ott a magyar mutáció. Az a magyar mutáció, amely csak részben volt egyenlő a szlovák nyelvű verzióval. Sok mindent nem hozott le magyar nyelven, általában szűk magyar vonatkozású cikkeket közölt legfeljebb, amelyek szlovák mutációja nem volt megtalálható a hivatalos honlapon, azt is csak nagyritkán.

senec.sk
Hiába is keresnénk a magyar változatot.
Fotó: senec.sk

A 2021-es népszámlálás szerint Szencen 2560 magyar él, ami nagyjából 11,23%-át képezi az összlakosságnak. A mátyusföldi város lakossága 20 ezer körül volt a legutóbbi népszámlálás idején. Ezek a magyarok általában régi szenciek, a bevándorlás a magyarokra korántsem olyan jellemző és mértékű, mint a szlovák és cseh (vagy ukrán) lakosságra.

Ezek ismerete után nem csoda, hogy a honlap eltűnt.

Szerkesztőségünk persze rákérdezett a városi honlap magyar változatának hiányáram, mire igen érdekes kis sztori alakult ki.

Bukovszky László kisebbségi kormánymegbízott pozsonyi hivatala kapott egy panaszbeadványt, amelyben egy polgár nehezményezi, hogy Szenc város hivatalos honlapjának  magyar verziójában vannak olyan publikációk, amelyek nincsenek meg szlovákul, illetve csak részleges szlovák változatuk található a szlovák honlapon.

Ezután indult be a levelezés a kormánymegbízott hivatala és a Szenci Városi Hivatal között. Egy idő után megmutatkozott, hogy márpedig a teljes magyar verziónak ott kellene lennie, már csak a magyar ajkú lakosság és polgártársak tisztelete miatt is.

A városnak azonban erre az egyáltalán nem egyszerű, sok erőfeszítést munkára nincs költségvetési kerete.

Az ember joggal feltételezhetné, hogy a minden évben elfogadott költségvetésben, melynek része a város honlapjának kezelése, felújítása és javítása is, benne van a legalább eddig is ott lévő magyar verzió kiadásainak és költségeinek összege. Ez azonban állítólag nincs így. Ezért a Városi Hivatal (átmenetileg?) úgy döntött, hogy szünetelteti a magyar honlap működését, elejét véve a további agresszív panaszoknak. Meg kell várni, míg pénzügyi keret  lesz erre a munkára (is). A panaszok forrását sejteni lehet a kiszivárogtatott hírekből.

Meg azt is biztosra vehetem, hogy emiatt senkinek nem lett kisebb a fizetése...

Szenci magyar lakosként (immár őseimmel együtt 262 éve vagyunk Algayer-szenciek) csak remélni merem és elvárni tudom, hogy a 2023-as költségvetés megtárgyalásánál és jóváhagyásánál a képviselőtestület nem fog elfeledkezni erről a tételről, ami bizonyára többletmunkát jelent majd a Városi Hivatalnak.

De hát ezért vannak... A magyar ajkú lakosság is fizet adót!

Ebből kifolyólag nem ártana, ha a szenci magyaroknak a közelgő önkormányzati és megyei választások után megint lenne néhány képviselőjük, akik majd felemelik az ujjukat és kérik a mulasztás rendbehozatalát.

De ez már egy másik téma, ami „megér egy misét“.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.