2022. június 27., 20:11

Honvéd-emlékmű Nyárasdon

Az 1848–49-es szabadságharc két csatája is zajlott a csallóközi Nyárasdon. Mindkét csatában a komáromi várvédelmi alakulatok közé tartozó 37. zászlóalj egységei vettek részt Kosztolányi Móric parancsnoksága alatt.

Honvéd-emlékmű Nyárasd
Fotó: Görföl Jenő

Az első csatára 1849. január 13-án került sor, amikor a zászlóalj honvédjei egy kitöréssel zavarták meg Komárom császáriakkal való körülzárását. A kitörés sikeres volt, megszalasztották a császári különítményt, sőt a csatában elesett Geramb őrnagy is. (Egy emlékmű is emlékeztet erre.)

A második csatára június 20-án került sor a magyar fősereg Vág menti ellentámadásával összefüggésben.

A 37. zászlóalj egységei már korábban, május folyamán kísérletet tettek a Csallóköz császári csapatoktól való megtisztítására. Május 12-én, a Somorja melletti Pipagyújtó csárdánál 7 honvéd is elesett a küzdelemben. Kosztolányi Móric ekkor találkozott Petőcz Györggyel, Pozsony megye másodalispánjával, a későbbi vértanúval. A Kosztolányi vezette hadosztálynak kellett volna biztosítania Csallóköz felől a sikeres Vág menti támadást.

A Nyárasd melletti csatában azonban a honvédség vereséget szenvedett, ugyanis egy újonc huszárezred megfutamodott,

s a 37. zászlóalj katonáira hárult a védelem, amely a csatában 58 honvédet veszített. Tiszteletükre állították a temetőben azt a hősi emlékművet, obeliszket, amelyet a millennium évében, 1896-ban avattak fel. Az obeliszk felirata:

„Az 1849. évi június 20-án elesett vitéz honvédeknek. Az alsó-csallóközi járás közönsége.” Az emlékmű érdekessége, hogy később, 1938-ban a fenti szöveg alá került az alábbi felirat: „A 20 éves cseh rabság alól való felszabadulásunk emlékére. 1938. november 7.”

Megjelent a Magyar7 hetilap 25. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.