2022. október 21., 14:15

Hazajáró közönségtalálkozó Rakottyáson

Ismét Gömörbe látogatott a Hazajáró magazin csapata, amely ezúttal nem egy újabb forgatáson, hanem közönségtalálkozón vett részt a mintegy 320 lakosú Rakottyás községben.

Hazajáró
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás

A helyi kultúrházban szép számban összegyűltek az emberek, ami azt mutatja, hogy a turisztikai-honismereti műsor errefelé is nagy népszerűségnek örvend. 

Az eseményen Tóth Ildikó,

a Héthatár Nemzetismereti Egyesület alelnöke és a Harkácsi Asszonykórus vezetője köszöntötte az érdeklődőket.

Elmondta, hogy tavasszal, a műsor gömöri részei-nek felvételekor ismerkedtek meg a Hazajáró stábjának tagjaival, s szinte rögtön baráti kapcsolat alakult ki közöttük.

Már akkor megfogadták, hogy amint lehet, visszatérnek

– árulta el Tóth Ildikó szervező, aki polgármesterjelöltként a közelgő önkormányzati választásokon is megméreti magát.

A vetítéssel egybekötött élménybeszámoló előtt a házigazdák ismertették Rakottyás település történetét.

Megtudhattuk, hogy a település a 15. században alakult ki, a Kápolna nevet viselte és a jelenlegi helyétől mintegy két kilométerrel északabbra terült el. A török hódoltság éveiben elnéptelenedett, lakosságának egy része a közeli – rekettyebokrokkal sűrűn benőtt – füzesben talált menedéket. Itt építették fel kunyhóikat, s tulajdonképpen ez lett a mai Rakottyás község elődje. 

A közönségtalálkozón Jakab Sándor, a Hazajáró munkatársa bemutatta a stábot, a háttérembereket. Kenyeres Oszkár műsorszerkesztő elmondta, hogy mindig nagyon szívesen jönnek Gömörbe, amit úgy tartanak számon, mintha ez lenne a Felvidék Székelyföldje, mert a rónáktól, a dombhátakon át a magashegyekig minden megtalálható itt. A műsor szempontjából ugyanakkor már szinte a tájegység teljes területét lefedték, ezért most az ilyen találkozók során nyílik lehetőségük a visszatérésre. Elhangzott, hogy

a műsor forgatása során több mint 3500 kilométert tettek meg gyalog, összesen több tízezer méternyi szintemelkedést leküzdve.

Eddig 332 epizód került adásba, s egyre közelebb kerül a cél, hogy a Kárpát-medence minden szegletét bejárják és bemutassák a nézőknek. A hiányzó részek leforgatása a tervek szerint 2025-ig tartana.

A Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas magazinműsor alapkoncep-   ciója a tájegységek bejárása és a határon túli magyarság bemutatása volt, de közben mozgalommá nőtte ki magát. 

Megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amelynek tagságát a nézők mellett a műsor készítői, külhoni szereplői, honismereti vezetői, szállásadói és az elszakított területeken élő helyi magyar közösségek lelki, szellemi vezetői alkotják. Rendszeresen szerveznek túrákat a Kárpát-medence különböző pontjain. 

Tájainkon a legközelebbi túra október 22-én (szombaton) lesz Kovács Roland és Ádám Sándor vezetésével. A 15 km-es túra az egyházasbásti Pogányvár fogadótól indul, úti célja a salgói vár lesz, majd Salgóbánya, ahonnan autóbusz szállítja vissza a résztvevőket a kiindulási ponthoz. Jelentkezni e-mailben, a medvesroland@gmail.com címen, vagy telefonon, a +421 915 08 48 58-as telefonszámon lehet.
Hazajáró
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.