magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. június 4., 19:23

Hanvai Pelikán-emlékek

Megbecsülte és szerette a felvidéki magyar közösséget Štefan Pelikán szlovák szobrászművész, akinek tiszteletére – másfél évvel halála után – emléktáblát adtak át, valamint egy emlékszobát alakítottak ki a hanvai Nefelejcs Kávézó és Cukrászda tetőterében.Megsüvegelendő az az igyekezet, ahogy a Sajó-parti kis községben ápolják a településhez valamilyen módon kötődő alkotók emlékét.

Hanva
Galéria
+4 kép a galériában
Štefan Pelikán emléktáblája előtt
Fotó: A szerző felvétele

Három évvel ezelőtt, 2019 májusában még maga Štefan Pelikán, Európa-díjas szobrászművész és felesége is jelen volt Mács József író, valamint Tóth Elemér költő mellszobrának leleplezésén. Juhász István, az Agrárius Kft. vezetője és a cukrászda tulajdonosa már akkor elhatározta, hogy Igó Aladár fafaragó szobrának megalkotására is őt kéri fel. 

A szobor elkészült, de annak átadását már nem élhette meg az alkotó, aki 2020. november 27-én, 85 éves korában elhunyt. 

Štefan Pelikán szinte az egész életét a Zsolna közelében található Litvamezőn (Lietavská Lúčka) élte le. Kivételt csak egyetemi évei képeznek, amit Prágában töltött az ottani legendás Képzőművészeti Akadémián, ahol Jan Lauda, Max Švabinský és Otakar Španiel voltak a mesterei.

Egyedi és magányos alkotóként kereste, kutatta szülőföldjének rejtett zugait, főként tájképeket, portrékat és csendéleteket festett. Alkotásai rendkívül sokrétűek, a díszleteken és plaketteken túl a kisplasztikán át a nagyléptékű, monumentális emlékművekig terjednek. Agyaggal, fával, kővel, bronzzal, sárgarézzel, vörösrézzel és betonnal is dolgozott. 

Štefan Pelikánnak több hanvai szobrot is köszönhetünk, utolsó éveiben gyakran kereste fel a gömöri települést, ahol megpihent, alkotott és ihletett merített. 

Régóta kapcsolatban voltunk, körülbelül tíz évvel ezelőtt aztán eljött Hanvára, ahol személyesen is fogadtam. Ő készítette a kávézó udvarán található szobrokat. Az eredeti festményeit, grafikáit és szobrait bemutató galéria pedig azért jött létre, mert itt volt a műterme. Nagyon jól érezte magát Hanván, különösen tisztelt bennünket, magyar embereket és mi is kölcsönösen tiszteltük őt. Eljárt az emberek közé, tapasztalatokat, anyagot gyűjtött a festményeihez, vázlatokat készített"

– idézi fel Juhász István, a Magyar Kultúra Lovagja. 

Štefan Pelikán Európa-díjas szobrászművész emléktáblája a cukrászda falán kapott helyet. 

A márványtáblára rögzített vörösréz domborművet a mester tanítványa, Kamil Papučík alkotta meg, aki a Pelikán család tagjaival együtt szintén részt vett a két nyelven zajló, jó hangulatú, gazdag kultúrműsorral tarkított vasárnapi átadási ünnepségen. A szobrász hanvai emlékszobája jelenleg az egyetlen az országban, ahol nagyobb számban megtekinthetők művei, így művészi hagyatékának egy része véglegesen itt került elhelyezésre és megőrzésre.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában.

Hanva
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.