2021. február 6., 20:51

Gútán romlott, Ógyallán már javult a járványhelyzet

A Komáromi járásbeli Gútán február 6-án 1,70 százalékos Covid-19 pozitivitás mutatkozott, ami rosszabb a tömeges szűrés egy héttel ezelőtti eredményénél. Ógyallán azonban javulás tapasztalható: az új pozitív eseteknek „köszönhetően“ 0,6 százalékos örvendetes szombati eredmény született.

Fotó: Facebook
A szombati gútai tesztelés egyik pillanata

„A február 6-i végeredmény a 7 gútai mintavételi helyen a következőképpen alakult: a 2644 letesztelt személyből 45 pozitív, ami 1,70 százalékos fertőzöttséget jelent“ – tudtuk meg Koczkás Beától, Gúta alpolgármesterétől.

A legmagyarabb városban a január 30-án tesztelt 3037 személy közül 37-nél derült ki pozitivitás, ami 1,22 százalékos fertőzöttséget jelentett. Másnap pedig 1654-en vettek részt az ingyenes tesztelésen, ahol 35 pozitív eset volt, s az 2,11 százalékos fertőzöttségnek számít. A két nap folyamán 4691 lakos szűrésére került sor, s összesen 72 fő mintavétele lett pozitív, ami a múlt hét végén tehát 1,53 százalékos fertőzöttséget jelentett. Az 0,29 százalékkal volt nagyobb az előző hét végi tesztelés során mutatkozott 1,24 százalékos pozitivitásnál. E számokat összevetve még nem állítható, hogy Gútán javult volna a járványhelyzet.

„Ógyallán február első szombatján 1491 személy teszteltette magát, s közülük 9-en kaptak pozitív végeredményt, ami 0,6 százalékos fertőzöttségnek számít. Január utolsó szombatján és vasárnapján összesen 3349-en vettek részt az ingyenes mintavételen, s körükben 36 esetben mutatkozott pozitivitás, ami 1,07 százalékos fertőzöttséget jelentett. Egy héttel korábban 3283-an teszteltették magukat, s akkor 55 pozitív eredmény lett, ami 1,67 százalékos fertőzöttségi aránynak minősült.

Tehát városunkban a járványhelyzet folyamatos javulásának vagyunk tanúi“

– értesültünk Hamran Máriától, a város alpolgármesterétől.

Hozzáfűzte: e hétvégére a város a korábban megszokott 6 helyett csak 5 mintavételi pontot nyitott, mivel Ógyalla-Bagota kultúrházában már működik egy állandó tesztelőpont.

A szűrés vasárnap folytatódik, s a végeredménytől teszik függővé azt, hogy mikor nyitják meg a helyi óvodákat és iskolákat.

„Hétfőn elhamarkodottan még nem nyitjuk meg az itteni oktatási intézményeket. Először felmérjük, hogy nyitás esetén majd hány pedagógus és további alkalmazott tudna munkába állni. A szülők részéről 70-80 százalékos érdeklődés mutatkozik az óvodák és iskolák újranyitása iránt, s ha vasárnap is a maihoz jó eredménnyel szembesülünk, akkor azok hamarosan ismét működhetnek. Természetesen, az érintett feleknek majd be kell mutatniuk az arról szóló becsületbeli nyilatkozatot , hogy rendelkeznek friss negatív teszteredménnyel“ – mondta el végül Ógyalla alpolgármestere.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!