2021. április 17., 20:46

Gútai alapiskolai beíratás: idén több szülő választotta az anyanyelvi oktatást, mint tavaly

Míg az egy évvel korábbi gútai alapiskola beíratás során sokan megdöbbentek az ottani magyar és szlovák tannyelvű intézmények 69:35-ös előzetes eredményén, az idei 84:26-os részeredmény megnyugtatóbb, és jobban tükrözi a lakosság nemzetiségi összetételét.

Fotó: Facebook
Korábbi húsvéti díszben a Corvin Mátyás Alapiskola udvara

„Eddig az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények közül a Corvin Mátyás Alapiskolába íratták be a legtöbb, azaz 33 gyermeket, miközben oda 3 halasztási kérelem érkezett. A II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába beíratott 20 kicsiből 4 számára kértek halasztást a szülei. A Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontot 31 jövendő elsős számára választották a törvényes képviselőik, akik közül senki sem kérte a tanév-halasztást. A egyetlen helyi szlovák tannyelvű Komenský Alapiskolába 26 gyermekkel kopogtattak, s oda sem érkezett halasztási kérelem“ – tájékoztatta portálunkat Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere.

Akárcsak az előző évben, úgy a szülők az idén folytatódó járványhelyzetben is április végéig élhetnek az elektronikus beíratás lehetőségével.

Azonkívül Gútán április 15-17-én a szülők, gyermekeik távollétében őket személyesen is beírathatták. Az eddig beíratott 110 gyermek közül tehát 84 számára magyar, 26 számára pedig szlovák tannyelvű intézményt választottak. Tavaly ilyenkor 104 beíratott nebulóról adtunk hírt, akik közül a legtöbbet, azaz 35 főt a szlovák alapiskolába (!), 29-et a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba, 21-et a „Corvinba“, 19-et pedig a „Rákócziba“ vittek a szüleik. 

„Az idei beíratási részeredmény a tavalyinál jobban tükrözi a helyi lakosság nemzetiségi összetételét. A 2011-es népszámláláskor ugyanis a gútaiak 78,5 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek, az eddig magyar alapiskolába beíratott 84 gyermek pedig a 110-es létszámnak közel 76,4 százaléka. Az már biztos, hogy legalább egy első osztályt valamennyi intézmény tud majd nyitni. A szeptemberi tanévkezdésig még részben módosulhat a végeredmény“ – fejtette ki Gúta alpolgármestere.

Miközben legnagyobb mértékben a „Corvin“ beíratási részeredménye javult, a „Rákóczi“ nagyjából a tavalyi formáját hozta, a jövendő szlovák elsősök száma közel egyharmadával csökkent, az egyházi iskolaközpont iránt pedig növekvő érdeklődés mutatkozott. Ez a tény annak is köszönhető, hogy a Magyar Kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjából mutatósan felújították az intézmény székhelyét, amelyet húsvét után vehettek birtokukba a „Nagyboldogasszony“ ovisai, diákjai és pedagógusai.

Gútai alapiskolai beíratás: idén több szülő választotta az anyanyelvi oktatást, mint tavaly
Fotó:  Facebook
Magyar kormánytámogatásból újították fel a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont épületét.

Csütörtöki Erzsébettől, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatóját arról kérdeztük, hogy mi az idei népszerűségük, vonzerejük titka, vagy ez csak a véletlen műve-e.

„Nem a mostani eredményünk véletlenszerű, hanem a tavalyi volt az, amely rosszabb lett az előző években megszokottaknál. A sikerünk titka talán az, hogy úgy a jelenléti, mint a távoktatásba hatalmas munkát fektet(t)ünk. Megemlítendő, hogy az iskolánkban folyó oktatás nívójának emelése érdekében a pedagógusokon és a tanulókon kívül a szülők is nagyon beleadtak apait-anyait a közös munkába. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a jövendő elsőseink beíratása során az intézményünkbe fektetett bizalom kamatozzon“ – válaszolta.

A családok számára az is a vonzerejüknek számít, hogy új módszerrel oktatják a szlovák nyelvet, s a gyermekeket már az első évfolyamtól kezdve angolul is tanítják.

„Az államnyelv oktatásához három évvel ezelőtt, a hazai tankönyv melletti segédkiadványként elkezdtünk használni egy magyarországi szlovák tankönyvet, vagyis már az 1., 2. és 3. osztályban abból is oktatunk. Az eddigi eredménnyel rajtunk kívül a szülők is nagyon elégedettek, hiszen a csemetéikre játékosabb formában ragad az államnyelv, s mivel e tankönyv kommunikáció-központú, ezért a kicsik már könnyebben megtanulnak szlovákul beszélni. Mivel pár évvel ezelőtt az óvodákban is beindították az angol nyelv játékos oktatását, ezért mi ahhoz csatlakoztunk a szabadon felhasználható tanítási óráinkkal, s heti 1 órában már az elsőseinket is megismertetjük e világnyelvvel. Persze, továbbra is azt valljuk, hogy a tudás alapjai az anyanyelven sajátíthatók el legjobban. Korszerűen felszerelt tantermekben oktatunk, segítünk a tanulási nehézségek leküzdésében, és gazdag szakköri tevékenységet, valamint iskolai programokat is kínálunk a tanulóinknak“ – árulta el sikerük kulcsát a „Corvin“ igazgatója.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!