lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. június 2., 14:19

Gömöri értékőrző tanfolyam diákoknak

Első alkalommal tartottak "Gömöri értékőrző tanfolyamot" diákok számára a rimaszombati Csillagházban. Az eseményt és az ahhoz kapcsolódó előadásokat a Gömörikum polgári társulás szervezte.

Gömöri értékőrző tanfolyam a rimaszombati Csillagházban
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A félnapos programon mintegy 50 gyermek vett részt, két osztálynyi diák a Tompa Mihály Református Gimnáziumból és egy osztály a Tompa Mihály Alapiskolából.

Az eseményen Zajac Tamás, a Gömörikum polgári társulás elnöke köszöntötte a részvevőket.

Az előadások sorát Farkas Ottó kezdte, aki Tompa Mihály anekdotáiról, gömöri történetekről, mesékről, mondákról és legendákról mesélt a hallgatóságának. Arra buzdította a fiatalokat, hogy kérjék meg nagyszüleiket, hogy meséljenek a múltról, mert csak így maradhatnak fent a történetek.

gomori-ertekorzo-tanfolyam_zajac-tamas

Gaál Lajos barlangász vetíttet képes előadásában Gömör természeti kincseit és csodáit mutatta be. Ez a rendkívül változatos régió, mintegy 1800 m szintkülönbséggel a Király-hegytől a Sajó folyásáig terjed. Szó volt a Garam-medence meandereiről, a Sztracenai-völgy értékeiről, a Dobsinai-jégbarlangról, a Murányi-fennsík egyedi és ritka állatvilágáról, valamint növényvilágáról. A képzeletbeli utazás érintette a Tavas-barlangot, a Vepor-hegységet, a Sztolicai-hegységet, az Ochtinai-aragonitbarlangot, a Derencsényi-karszt vidékét, a Gömör-Tornai karsztot, a szilicei és gombaszögi földalatti vízrendszert, s a Domica-Baradla barlangrendszert, a beretkei Murány-áttörésen át a Cseres-hegység megannyi csodájáig.

Végül Varga Gábor, a CoolTour utazási iroda vezetője Gömör és Kishont vármegyék történetét műemlékeit foglalta össze. Elmondta, hogy a térségnek a bányászat hozott felvirágzást, ekkor indult meg a fejlődés a térségben. A lakosság mindig is háromajkú (magyar, szlovák, német) volt. Ma Gömört főleg természeti és kulturális csodák miatt keresik fel. Említést tett Serédy Zsófia magyar várúrnőről, az Andrássyakról, Korponai Géczy Juliannáról – a lőcsei fehér asszonyról, vagy például Madarász Viktorról, aki Csetneken született. 

Gömöri értékőrző tanfolyam a rimaszombati Csillagházban

A gyerekek megismerhették Rimaszombat híres szülötteinek történetét is, így Hatvani István, Ferenczy István, Tompa Mihály, Blaha Lujza, Győry Dezső, Szombathy Viktor, A. Tóth Sándor életéről is számos érdekes információval gazdagodtak.

Danko Gábor és Mede Szabolcs, a Gömörikum társulás további tagjai a tanfolyam végén oklevelet nyújtottak át valamennyi résztvevő diáknak, akiket egy ebéddel is vártak a Csillagház étkezőjében.

A társulás tagjai szeretnének ebből a tanfolyamból egy hagyományt teremteni, s a jövőben további gömöri értékeket, vagy autentikus ételeket bemutatni, ehhez kapcsolódó rendezvényeket szervezni. Mindehhez pályázatok útján kívánnak forrást teremteni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. különböző kiírásain keresztül, amely a Gömöri értékőrző tanfolyam megvalósítását is támogatta.

gomori-ertekorzo-tanfolyam_02
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.