2019. szeptember 19., 20:15

Gömörbe is elhozták az Őrség ízeit

Nagy sikere volt az Őrségi konyha kincsei című gasztronómiai előadásnak Rimaszombatban, melyet a közönség legnagyobb örömére ételkóstolóval kötöttek egybe. Az Őrség páratlan ízvilága így, Gaál Zsuzsanna jóvoltából, egy est erejéig Gömört is meghódította.

img_0596.jpg
Médialapozó
Fotó: Gecse Attila

A Csillagház konyhájában az egész keddi nap folyamán készültek a finomabbnál finomabb ételek, hogy az előadást követő ételkóstolóra minden készen álljon. A főszakács Gaál Zsuzsanna (Az Őrségi konyha kincsei – régi és mai receptek című kötet szerzője) volt, akinek Pósa Judit vezényletével több lelkes és szorgos segítője is akadt.

Az esti előadáson a szervező Baráti Körök nevében Juhász Péter köszöntötte a vendéget és a nagyszámú hallgatóságot. Gaál Zsuzsanna előbb bemutatta az Őrséget, mint történeti és néprajzi tájegységet, majd betekintést nyújtott a tájegység gasztronómiájába. 

Fotó: Gecse Attila

Az Őrség legismertebb települése Szalafő, ahol legarchaikusabban maradt meg a szeres településszerkezet. Az egész falu műemléki és természetvédelmi oltalom alatt áll. Szalafő nem egy újratelepített skanzen, hanem az eredeti épületeket, házakat óvták meg az utókor számára – hangsúlyozta Gaál Zsuzsanna, aki Múltidéző Porta néven maga is működtet egy szálláshelyet az őrségi községben.

Az ottani agyagos földet mindig nehéz volt megművelni, ezért az asszonyok is kivették részüket a paraszti munkából, így kevesebb idejük maradt főzni. Ebből következik, hogy a hagyományos őrségi konyha egyszerű és gyorsan elkészíthető ételekből állt. 

Fotó: Gecse Attila

A népi étkezésre jellemző krumplin, babon és káposztán túl kedvelt alapanyagnak számít a hajdina, a köles, a kerekrépa, csutrirépa és a tökmagolaj. Mivel a tájegység nagy része erdő, ezért a gomba szinte nélkülözhetetlen az őrségi konyhából.  

A helyi gyümölcsösökben a gyümölcsfajták széles skálája megterem, ezért szintén fontos tápláléknak számít. Sok ételt gyümölcsecettel ízesítettek, télen pedig aszalt gyümölcsöket fogyasztottak. Nagy hagyománya van errefelé a tökmagolaj-sajtolásnak is. Az Alpok nedves, hűvös hatása miatt nincs érdemleges szőlőtermesztés, így a borkészítés nem jellemző erre a régióra. Sokkal inkább meghatározó a pálinka, amit főként körtéből, szilvából és almából készítenek. 

Fotó: Gecse Attila

Gaál Zsuzsanna pár éve elhatározta, hogy összeszedi az Őrség hagyományos ételeit, helyi alapanyagait, specialitásait és gasztronómiai különlegességeit. Ebből a gyűjteményből született meg aztán a receptkönyve. A kötet sikerét mutatja, hogy a helyszínen az összes megvásárolható példány elfogyott, amelyeket aztán a szerző egyenként dedikált is. A Baráti Körök nevében Máté Tamás, illetve Halász Attila gratulált és adott át ajándékot az előadónak.

Fotó: Gecse Attila

Az ételkóstolón pedig 10 fajta őrségi ételt lehetett megízlelni, köztük a hajdinás vargánya levest, a csutri répafőzeléket füstölt csülökkel, a hőkön sült perecet, a tökmagolajos krumplisalatát, a dödöllét szalafői tejföllel és sült hagymával, többféle pogácsát és málét. A telt házas rendezvénynek nagy sikere volt, sok dicséretet kaptak a szervezők, s bizonyára senki sem hagyta el rossz szájízzel a termet.

A témáról bővebben olvashat a Magyar7 hetilap következő számában.

img_0596.jpg
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék