2022. január 24., 14:12

Gellér: Református templom - KÉPEKKEL

Gellér megalakulásakor – 1258-ban említik először – még a győri vár tartozéka, később (valószínűleg a mai déli Duna-meder megerősödése idején) Komárom vármegyébe került, s legfőbb birtokosa a pannonhalmi apátság lett. Az oklevelek 1405-ben már két falut, Alsógellért és Felsőgellért külön településként említik. Mindkét település a 16. század elején református hitre tért. A két falu újból csak 1941-ben egyesült.

gellér
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
A gelléri református templom

Hogy korábban volt-e a falunak temploma, nem tudjuk. A mai református templom 1786-ban, II. József türelmi rendelete után épült klasszicista stílusban. Ezt a templomot Alsógellér, Felsőgellér és Bogya együtt építtették.

Mai formáját a torony hozzáépítésével 1841-ben nyerte el. Faragott, festett szószéke gazdag díszítésű, baldachinján az állami címerrel. Keresztelőkútja a dalárda ajándéka.

A templomkertben két emlékoszlop van, amelyeket Pápai Dávid és Varga István, az 1848–49-es szabadságharc hősei és Gulyás Lajos, egykori lelkipásztor, az 1956-os forradalom mártírja emlékére állítottak.

Megjelent a Magyar7 2022/3. számában.

gellér
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.