2022. február 23., 17:44

Gellében is érződik a nagyszarvai iskolaügy utóhatása: szlovák osztályokat követelnek a falu vezetésétől

Meglepetésként érte Iván Lajost, Gelle község polgármesterét az a napokban kézhez kapott, tizenhat személy által aláírt petíció, amiben a szlovák szülők azt kérik, hogy a helyi magyar tanítási nyelvű alapiskolában és óvodában a 2022/2023-as tanévben nyissanak szlovák osztályokat, mert diszkriminálva érzik magukat. A faluvezető szerint a szlovák gyerekek iskolába járásra a közeli Dunaszerdahelyre hosszú évtizedek óta megoldott. A szlovák kisgyermekek nagy része pedig a falu magyar óvodájába jár, és ott, a szülők elmondása szerint, jól érzik magukat. A községben működő magyar oktatási intézményekben jelenleg sem hely, sem kapacitás nincs arra, hogy bővítsenek.

iskola+óvoda - Gelle
Fotó: Iván Lajos
Az iskolában nincs lehetőség kapacitásbővítésre

Portálunk megkeresésére Iván Lajos elmondta, a probléma megoldására két lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy a szlovák ajkú gyermekek továbbra is Dunaszerdahelyre járjanak, ahová jó a buszközlekedés. Másik lehetőségként pedig felmerült, hogy esetleg a nagyszarvai szlovák gyermekeket a légi szlovák iskolába szállító busz a Gellében lakó diákokat is elvinné és hazahozná.

Az üggyel mindenképpen foglalkozunk. Arra viszont semmiképp sem hajlunk, hogy a gellei iskola és óvoda életét felbolygassuk. Az egyik dolog, hogy hely sincs, plusz osztály nem tudnánk nyitni – se magyart, se szlovákot, se akármilyet. Nem is beszélve a dolog anyagi vetületéről, pedagógusokat kellene felvenni. Egy új szlovák iskola felépítése pedig több millió euróba kerülne. Aminek a fenntartása is hatalmas összegeket emésztene fel. Lássuk be, ez a mostani ínséges időkben, amikor ugrásszerűen emelkednek az árak, nem reális”

– ecseteli a helyzetet a polgármester.

Ahogy elmondja, mindig akad a faluban néhány ember, aki igyekszik felkavarni az állóvizet, üzengetésekkel, közösségi oldalakon való kommunikációval megzavarni a nyugalmat, a békés egymás mellett élést. De arra már nem veszik a fáradtságot, hogy szemtől szemben, bent a hivatalban mondják el a problémáikat.

iskola+óvoda - Gelle
Fotó:  Iván Lajos
Az óvoda, ahová több szlovák kisgyermek is jár

A több mint 2100 lakosú Gellében a 2021-es népszámlálási adatok szerint 82 százalékos a magyarok aránya. A betelepülés az R7-es gyorsforgalmi út megépülése okán az utóbbi időben erőteljesebben beindult. Hogy az ide költöző szlovákok tudatosítják-e, magyar többségű községbe érkeznek, az már egy másik kérdés.

Nem is beszélve arról, hogy mióta világ a világ, sok gyermeknek utaznia kellett és kell is az iskolába, akár szlovák, akár magyar. Nincs és nem is lesz minden egyes településen iskola, sőt azok központosítása várható a jövőben A gellei iskolába is busszal vagy régebben kerékpárral jártak a cséfai, a lúcsi, a karcsai gyermekek is.

Mégsem panaszkodtak a szülők, hogy miért nincs iskola náluk. S a Csallóköz még szerencsés helyzetben van, mert valóban nem kell nagyobb távokat – csak pár kilométert –utazni ahhoz, hogy a gyermek eljusson az iskolába” – teszi hozzá Iván Lajos.

Beszél arról is, hogy ez az egész lavina, akkor indult el, amikortól a somorjai szlovák iskola már nem fogadta a más településről érkező gyermekeket. Sok szlovák szülő ugyanis Pozsonyba, munkába menet épp az ottani iskolába hordta gyermekét. Ez a kényelmes megoldás megszűnt.

Mindnyájan emlékszünk még az ominózus nagyszarvai esetre, aminek úgy tűnik, nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Iván Lajos tudomása szerint ugyanis jelenleg mindössze 2 szlovák gyermeket szállít az iskolabusz Szarváról a légi szlovák alapiskolába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.