lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2018. szeptember 3., 18:40

Pellegrini törvényt is módosítana a Nagyszarvára költözött szlovákok miatt – VIDEÓVAL

Ötven-hetven ember, zömében nagyszarvaiak, de a környékbelei falukból érkezők és rengeteg újságíró gyülekezett fél kettő tájban a csallóközi falu, Nagyszarva polgármesteri hivatala előtt, ahová nem sokkal azelőtt érkezett meg a szlovák kormányfő, Peter Pellegrini. Csaknem másfél órás tárgyalás után – melyet az önkormányzat képviselőivel, a polgármesterrel és a szlovák szülők képviselőjével folytatott – jelezték a sajtó képviselőinek, hogy bemehetnek a községházára, ahol a kormányfő csaknem negyedórás sajtótájékoztatót adott.

Pellegrini Nagyszarván
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: B. Vida Júlia

A nagyszarvai szlovák osztály ügye hónapok óta borzolja a kedélyeket a Csallóközben, és mivel nemrég olyan döntés született, hogy a szlovák osztály nyitásáról a magyar alapiskolában majd az új önkormányzat dönt, sokakat váratlanul ért a szlovák kormányfő látogatása a községben.

Míg odabent folytak a tárgyalások, az emberek odakint – a kormányfőre várakozva – arról diskuráltak, mi lehetne a megoldás és vajon miért érkezett a vezető politikus a településre. Sokan erődemonstrációnak tartották megjelenését.

Fotó:  B. Vida Júlia

Többen a helyszínen megjelent újságíróknak is elmondták az iskolanyitás elleni és melletti érveiket annak alapján, hogy a szlovák vagy a magyar gyermekek elhelyezésében voltak érintettek. A többségük nem ért egyet a szlovák osztály megnyitásával a helyi magyar tannyelvű iskolában.

Nagyon korrekt, indulatoktól mentes tárgyalásokat folytattunk, szögezte le a kormányfő a találkozó végén. Sietett kijelenteni, hogy a szlovák kormányprogramban is szerepel, nem nyúlnak a kisebbségek jogaihoz az anyanyelvi oktatást illetően. A nemzetiségi iskolákra így nem vonatkoznak a kötelező kvóták sem, s akár már két gyermekkel is nyithatnak iskolát a kisebbségek gyermekeinek. Ugyanakkor szerinte valóban paradoxon, nem tolerálhatja és nem nyugodhat bele, hogy a szülőnek meg kelljen változtatnia a lakhelyét, csak azért, hogy a gyermeke bekerülhessen abba az iskolába, amelyikbe akarja. Ezzel utalt arra, hogy a nagyszarvai szlovák szülők igyekezete ellenére sem sikerült szlovák osztályt nyitni a magyar tanítási nyelvű alapiskolában. Megemlítette azt is, nem lehet senkit büntetni azért, mert szlováknak született ezen a tájon vagy beköltözött ide.

Az ilyen és hasonló esetekre megoldásként nevezte meg azt a törvénymódosítást, amiről már Martina Lubyová oktatási miniszter is említést tett. Ennek lényege, hogy a lakosságilag vegyesen lakott területeken a községeknek egyezségre kell jutniuk arról, hol, melyik községben nyitnak olyan tanintézményt, ahol államnyelven folyhat az oktatás. Ha erre az önkormányzatok nem lesznek képesek, akkor az állam dönthet és meghatározhatja, hol nyitnak ilyen intézményt, és ezt a döntést az önkormányzatoknak tiszteletben kell tartaniuk.

 A kormányfő nyilatkozatát az alábbi videóban tekinthetik meg eredeti, szlovák nyelven, magyar felirattal:

Pellegrini fontosnak tartott mindenkit megnyugtatni, lehűteni a kedélyeket, szerinte fölösleges nemzetiségi feszültségeket szítani, békés egymás mellett élésre kell törekedni.

A miniszterelnök az iskolai férőhelyek hiányának kapcsán, ami Somorján és környékén egyre inkább érzékelhető – a betelepülőknek köszönhetően – elmondta, a miniszter asszonnyal tárgyalni fognak a kapacitásnövelésről, elsősorban azokon a Pozsony vonzáskörzetében lévő településeken, ahol az utóbbi években jelentősen megemelkedett a lakosság száma. Semmiképpen sem szeretné, ha „két műszakban” folyna a tanítás, a helyhiány miatt.

Arra a kérdésre, mikor készül el a törvénymódosítás és mikortól léphetne életbe, a kormányfő azt válaszolta, hogy a mostani iskolaévet már nem oldják, hisz a gyermekek egy része vagy halasztást kapott, vagy már találtak számára iskolát, de a módosítást akár már ősszel elfogadhatnák és így már a következő iskolaévben érvénybe is léphetne.

Egy szlovák újságíró szóba hozta azt is, hogy a magyar szülőktől megtudta, Magyarországról is kapnak támogatásokat, és hogy ehhez mit szól. Pellegrini azt felelte, neki erről nincs tudomása.

Távozása előtt még szólt a községháza előtt várakozókhoz is, akiket szintén igyekezett megnyugtatni, és megoldási lehetőségeket röviden felvázolni. Néhányan a várakozók közül konkrét javaslatokkal is előálltak, hogy lehetne megoldani a szlovák gyermekek iskoláztatását.

Épüljön iskola Úszoron

"Vajon ágyúból fogják-e a szúnyogot lőni? Ez volt számomra ma a kérdés" - mondta portálunknak Őry Péter, Csallóközcsütötörtök polgármestere, aki szintén ott volt Nagyszarván. Szerinte ez nem történt meg. Sokkal inkább a Kotleba pártja féle törvényjavaslatot próbálják úgy annulálni, hogy nyugalmat teremtsenek a régióba.

Fotó:  B. Vida Júlia

„Érintett polgármesterként tudom, hogy Úszor települése már kérvényezte egy szlovák nyelvű alapiskola építésére a támogatást, ez nagyjából 800 ezer eurós kérelem volt. Ez egy jó irány, hisz vannak a környéken olyan települések, ahol a gyermekek nem tudnak hová iskolába járni” – tette hozzá. Úgy véli, a kormányfő nyilatkozata a régió lakosságának megnyugtatását szolgálta, amit pozitívnak lehet értékelni.

Horváth Jenőtől, Nagyszarva leköszönő polgármesterétől megtudtuk, hogy a kormányfő biztosította őt arról, azon lesz, hogy minden gyermek diszkrimináció nélkül részesülhessen oktatásban. Ugyanakkor ők, az önkormányzati tagokkal együtt elmondták neki azt, hogy községükben nagyon kevés szlovák gyermekről van szó.

Fotó:  B. Vida Júlia

Elmondta, örülnének az újbóli körzetesítésnek, és annak, ha Úszoron megépülne a környékbeli falvakból való szlovák gyermekeket befogadó gyűjtőiskola. Erre már volt ígéret, de mind mai napig nem épült meg az iskola. Pedig szerinte ez lehetne az egyik kulcsa a megoldásnak. A másik pedig a polgármesterek kölcsönös megegyezése abban, hol létesül ilyen iskola.

A nagyszarvai polgármester nyilatkozatát a kormányfővel folytatott megbeszélésről az alábbi videóban tekinthetik meg:

Pellegrini Nagyszarván
Galéria
+6 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.