2022. április 18., 18:59

Gazdag program a XV. Palóc Húsvéton

Két év szünet után, húsvéthétfőn immár 15. alkalommal valósult meg a Palóc Húsvét a Füleki Várban című hagyományos rendezvény. A palóc hagyományokat elsősorban a helyi kézművesek, valamint a fellépő csoportok mutatták be. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, lovagoltatás és íjászat várt. A várudvarban kirakodóvásár, helyi ételek kóstolója, ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagította a programot. 

Palóc húsvét
Fotó: Nagy Andrea

Ismét megnyílt a Palóc Húsvét Füleken. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a helyi értékek és a palóc hagyományok bemutatására hozták létre.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várta a látogatókat. A Motolla Kézműves Baráti Kör tagjai pedig kézműves-foglalkozásokat tartottak. A gyerekek húsvéti figurákat készíthettek gyékényből, mézeskalácsot és tojást is díszíthettek például gyufaszálas technikával, amivel gömöri motívumokat írhattak a hímestojásra.

Palóc húsvét
Fotó:  Nagy Andrea

Délben az ünnepélyes ételszentelés után a látogatók a Banya-társulat jóvoltából megkóstolhatták a palócok egyik kedvenc ételét, a tócsnit is. A gyerekek pedig húsvéti locsolóversmondó versenyen vehettek részt.

„Szerintem nagyon nagy közösségformáló szerepe van a rendezvénynek. Illetve a gyerekek megtanulnak olyan hagyományokat, ami a mi gyerekkorunkban még természetes volt, most viszont már nem annyira” – nyilatkozta Demecs Andrea.

Palóc húsvét
Fotó:  Nagy Andrea

A látogatók az ünnepi programok mellett megtekinthették a Bebek-torony állandó kiállítását is.

A Palóc Húsvét Nógrád egyik legismertebb eseménye. Erről tanúskodott a látogatók száma is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.