2022. április 17., 18:01

A Palóc Húsvét a Felvidék egyik legszínesebb rendezvénye - VIDEÓ

Két év szünet után idén újra megrendezik a Palóc Húsvét a Füleki Várban nevű rendezvényt, mely a régió egyik legnagyobb húsvéti eseménye. Aki teheti, ne hagyja ki ezt a rendezvényt.

Videó:  ma7
 A Palóc Húsvétot ebben az évben 15-ik alkalommal szervezik meg. Az ötlet egy budapesti várkerti rendezvényen pattant ki, hogy az ott bemutatott programokat talán érdemes lenne odahaza, Füleken is megszervezni.

Az évforduló kapcsán beszélgettünk a füleki stúdióban Illés Gáborral, a Füleki Vármúzeum munkatársával és Varga Norberttel, a Városi Művelődési Központ munkatársával a rendezvény céljáról, alakulásáról és a palóc húsvéti szokásokról.

A népszerű rendezvényen a palóc hagyományokra és a helyi értékekre helyezik a hangsúlyt.

Az érdeklődők többek közt megismerkedhetnek a tojásdíszítés technikáival, elsajátíthatják mézeskalács-díszítés alapjait vagy akár gyékényből készíthetnek húsvéti figurákat. A beszélgetés során a húsvéti szokások sokszínűségéről, a közösségi rítusokról és azoknak közösségmegtartó erejéről is beszélgettünk vendégeinkkel.

Nézze velünk!

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.