2021. május 4., 13:10

Tiltakoznak a helyiek a hulladékégető felépítése ellen Jánokon

Tiltakoznak a helyi lakosok és a környékbeli települések polgármesterei az ellen, hogy hulladékégető épüljön Jánokon, miután az illetékes járási hivatal úgy döntött, nem kér környezeti hatásvizsgálatot az engedélyeztetéshez.

janok_szemetegeto_tiltakozas_-_banner_-_hirek.sk_
Fotó: Hírek.sk

Mint arról korábban beszámoltunk, egy beruházó azt tervezi, hogy hulladéktüzelésű erőművet épít a Kassa-környéki járáshoz tartozó Jánok településen. A projekt 2013-ban indult, megkapta az építkezési engedélyt. Tavaly a beruházó kérvényezte a tüzelőanyag módosítását, biomassza helyett úgynevezett szilárd alternatív tüzelőanyaggal (TAP) és másodlagos tüzelőanyaggal (TDP) – vagyis gyakorlatilag szeméttel – üzemeltetné az erőművet.

A Kassa-környéki járási hivatal 2020-ban a módosítás engedélyezése előtt környezeti hatásvizsgálatot (EIA) kért. A beruházó fellebbezése után a hivatal 2021 áprilisában megváltoztatta korábbi döntését, már eltekint a környezeti hatásvizsgálattól. Erre reagálva a környékbeli települések polgármesterei élőlánccal tiltakoztak, illetve aláírásgyűjtés indult az építkezés megakadályozása érdekében.

A hétfői tiltakozó megmozduláson Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke is részt vett. Bejelentette, hogy a megye fellebbez a járási hivatal határozata ellen, amelyet Trnka törvényellenesnek nevezett. Mint mondta, a megye már két alkalommal véleményezte a tervezett beruházást, s mindkétszer tiltakozott ellene, s álláspontja mostanra sem változott. Egyúttal jelezte, nem ért egyet azzal, hogy ezen a területen ilyen létesítmény épüljön. „Néhány tucatnyi kilométerre Jánoktól, Koksóbaksán van egy hulladékégető, amely messze nem kapacitása száz százalékán üzemel, emellett Szepsiben is feldolgoznak biomasszát. A megye területén tehát még van kapacitás a hulladék feldolgozására” – fogalmazott.

Jánok szemétégető tiltakozás Rastislav Trnka Kassa megye elnöke
Fotó:  Hírek.sk
Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke

Rastislav Trnka, valamint a környékbeli, magyarországi és szlovákiai határ menti települések polgármesterei szándéknyilatkozatot írtak alá a szemétégető építésének megakadályozása érdekében.

Begala Gyula, Jánok polgármestere a ma7.sk-nak elmondta,

36 magyarországi település már korábban adott egy szándéknyilatkozatot, de ezt a hivatal nem vette figyelembe.

A Bódva-völgyi Városok és Falvak Társulásába tömörülő települések határozatban tiltakoztak a szemétégető ellen, de ezt szintén figyelmen kívül hagyta a hivatal. Most a Bódva-völgyi települések vezetői is úgy döntöttek, aláírják a szándéknyilatkozatot, amihez a megyeelnök is csatlakozott.

A szemétégető felépítése ellen már korábban is volt egy petíció, de most újabb aláírásgyűjtést indítottak. Hétfőn leadtak 1693 aláírást, s online petíció is folyik, már ezer felett van az aláírók száma – tette hozzá a polgármester.

janok_szemetegeto_tiltakozas_-_begala_gyula_janok_polgarmestere_-_hirek.sk_
Fotó:  Hírek.sk
Begala Gyula, Jánok polgármestere

Begala Gyula hangsúlyozta,

számos érv van a szemétégető felépítése ellen, az egészségügyi kockázatoktól kezdve a környezetvédelmi szempontokon át egészen addig, hogy a község legjobb mezőgazdasági területét használnák fel erre a célra.

Emellett a földterület két patak között található, amit gyakran elönt a víz, amely elmoshatná a felhalmozott hulladékot. „Nem utolsósorban a szemétégető felépítése nem esik egybe a kormány hulladékfeldolgozási terveivel, amelyek azt szorgalmazzák, hogy a hulladék minél nagyobb részét osztályozzák, újrahasznosítsák, visszaforgassák a nyersanyagokat, csak minimális részt kelljen elégetni. Az égetés feltételei pedig már meg vannak teremtve a környéken” – emelte ki.

janok_szemetegeto_tiltakozas_-_hirek.sk_
Fotó:  Hírek.sk

A polgármester hozzáfűzte, szombaton újabb tiltakozó megmozdulás lesz. A kérdéses telek mellett vezet egy kerékpárút, s szombaton Kassáról induló biciklisek a helyszínen írják majd alá a petíciót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.