2021. október 27., 19:15

Felújítják a galántai gimnázium uszodáját

Teljesen felújíttatja Nagyszombat megye önkormányzata a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium uszodáját. Az uszodát a magyar és szlovák gimnáziumok diákjai használják, de nyitva áll a széles nyilvánosság előtt is. A felújítás után komfortosabbá, modernebbé válik majd.

Galántai gimnázium uszoda
Fotó: Nagyszombat megye önkormányzata, Facebook
Felújítási munkálatok a galántai gimnáziumi uszodánál

1982 óta ez az első nagy rekonstrukció

Megkezdődtek a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium uszodájának felújítási munkálatai. Az uszodát a 25 méter hosszú, négy versenypályás medencével 1982-ben adták át, az elmúlt negyven évben nem számolhatunk be teljes körű rekonstrukcióról.

A galántai szlovák és magyar gimnázium közös épületének fenntartója, Nagyszombat megye önkormányzata 766 ezer eurót különített el az uszoda modernizációjára és felújítására.

A projekt a tizenhárom megyei fenntartású középiskolai sportpályája, tornaterem és uszoda hétmillió eurót meghaladó összegű felújításának része.

A felújítási munkálatok két szakaszban történnek. Az első szakasz rekonstrukciós munkálatait december tizedikéig tervezik befejezni. Ez idő alatt kicserélik a gépészeti technológiát, az elektromos hálózatokat és előkészítik a légtechnika, a szellőzőrendszer installációját – magyarázta Marsall János, a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója. Az épület Nagyszombat megye fenntartása alatt áll, kezelője a magyar gimnázium mindenkori igazgatója.  

Az első fázis felújítási munkálataira 210 ezer eurót különített el a megye.

A második szakasz folytatólagos munkálatait a közbeszerzésektől függően a nyári szünetben tervezik megvalósítani, 2022-ben – tájékoztat Marsall, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges 556 ezer eurót is elkülöníti erre a célra a megye.

Galántai gimnázium uszoda
Fotó:  Nagyszombat megye önkormányzata, Facebook
Felújítási munkálatok a galántai gimnáziumi uszodánál

Világbajnok uszoda

A felújított uszodában a működtető rendszer digitalizálódik, a tisztítórendszer pedig dupla olyan gyorsan tudja majd megforgatni a vizet, mint eddig. Ez kedvezőbb lesz és a higiéniai követelményeknek is megfelel majd, hiszen eddig a medencét az elavult tisztítási rendszer miatt nem használhatták a hét minden napján.

A medencét a felújítás után továbbra is az iskolák diákjai használják a tornaórákon, de a késő délutáni órákban ugyanúgy nyitva áll majd a nagy nyilvánosság számára, ahogy eddig is. Marsall János hozzátette, nem tartanak attól, hogy a megnyitás előtt álló Galandia Aquapark konkurencia lenne a galántai gimi uszodájának, hiszen ide nem azok járnak, akik pihenni vagy „pancsolni” akarnak, hanem elsősorban sportolók vagy azok, akik egészségügyi okokból úsznak.

Ebben a medencében edz időnként a hatszoros világbajnok, Európa-bajnok és világcsúcstartó Bukor Ádám is, aki a magyar gimnázium diákja volt.

Több tornaóra

A galántai gimnázium uszodáját a régió iskolái is igénybe szokták venni, a késő tavaszi hónapokban úszótanfolyamokat szerveznek itt. Az úszni vágyó látogatók három eurós órabért fizetnek a medence használatáért. Azt, hogy ez az összeg a felújított uszodánál emelkedik-e, Marsall János még nem tudta megmondani. A várostól évente háromezer eurós támogatást kap az uszoda. Mivel azt az összeget a 2021-es évben az uszoda zárva tartása miatt nem tudták felhasználni, az év végi elszámolásnál visszautalják majd a városnak – magyarázta az igazgató.

Az uszodát a 2020/2021-es tanévben a pandémia miatt nem lehetett használni, mikor pedig tavasszal visszatértek a diákok az iskolába és kiderültek a szabályozások is, arra az egy hónapra már nem lett volna érdemes feltölteni vízzel – magyarázta az igazgató.

A Kodály Zoltán Gimnáziumban hetente háromszor – emelt számban van testnevelés órájuk a diákoknak, ebből egyszer szokott lenni úszásórájuk.

Az úszásórákat a medence zárva tartása óta fitness- vagy edzőtermi gyakorlatokkal, jógaórákkal pótolják.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.