2022. június 17., 18:17

Felújításra szorul a gútai vízimalom kereke

Felújításra szorul a komáromi járásbeli, gútai vízimalom kereke.

gútai malom
Fotó: Kárpáty Ernő / Munka. Alázat. Gúta Facebook oldal

A nemzeti kulturális műemléket viharok rongálták meg.

A Gútai Vízimalom Egyesület tagjai másfél évvel ezelőtt leszereltették a kereket, mert a tönkrement tartótengely az egész szerkezet statikáját veszélyeztette

- mondta Ľubomír Augustín, az egyesület elnöke.

A vízimalom helyreállítását 30 ezer euróval támogatta a VÚB Alapítvány.
A helyreállítási munkát az év második felében végzik el. A teljes malomkereket rekonstruálják.

Tekintettel arra, hogy a szer-kezet állandóan vízben van, ami felgyorsítja a fa pusztulását, az oldalfalakat is konzerváljuk

- mondta Augustín.

A csallóközi vízimalmokat a víz áramlása működtette.

Ha kevés víz volt a folyóban, a hajómalom beljebb úszhatott, egészen a folyó közepéig, ahol nagyobb volt a sodrás. A második világháború után eltűntek az úszó hajómalmok.

A gútai az egyetlen, még működő vízimalom, ez egy másolat, amelyet az 1970-es években készítettek az 1945-ben leégett dunaradványi malom alapján. Az egyedülálló műszaki műemlék egy szigeten áll, amelyet az egyik oldalról a Kis-Duna és a Vág, a másik oldalról a Kis-Duna holtága határol. A malom szerkezete két uszályon áll, amelyeket gyaloghidak kötnek össze, ezek között van a malomkerék. Az épülethez egy fából készült fedett híd vezet, amely a Gútai Vízimalom Múzeumnak ad otthont.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.