2021. augusztus 9., 16:54

Fejlődik Zoborvidék egyetlen magyar óvodája – KÉPEKKEL

Szakmai konferenciát és családi pikniket tartottak Zoborvidék egyetlen magyar nevelési óvodájában, a nagycétényi Manócska Óvodában. Az intézmény életének további fontos fejlesztéseiről esett szó.

Manócska Óvoda Családi Piknik
Médialapozó

A hétvége során szakmai tanácskozáson értékelték ki a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásával egy évvel ezelőtt megnyitott Manócska Óvoda első tanévét. A tanácskozáson a fenntartó VIDÉO alapítvány és a működtető Zoboralja Közhasznú Társulás vezetői beszéltek a további fejlesztési lehetőségekről, szerkezeti–szakmai tapasztalatokról is. A gyűlésen jelen voltak az Óvodatanács, a pedagógusok, a Szülői Szövetség, nevelési szakemberek, valamint nagycétényi nyugalmazott óvodapedagógusok is, akiknek az útmutatására az intézmény vezetői eddig is támaszkodhattak, valamint reménykednek a jövőbeni gyümölcsöző együttműködésben is.

Ladányi Lajos, az óvodát fenntartó Zoboralja Közhasznú Társaság vezetője sikeresként értékelte az elmúlt nevelési évet:

a gyermeklétszámot sikerült megduplázni, ezzel több pedagógusnak is állást tudnak adni.

A vezető szerint nem csak a mennyiségben, hanem minőségben is teljesítették az elvárásokat.

Manócska Óvoda Családi Piknik
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Ladányi Lajos

Az óvoda például a következő nevelési évtől a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának óvónőképzőjének gyakorló óvodája is lesz. Az intézmények közti, készülő szerződés értelmében az egyetemi hallgatók megfelelő szakmai felügyelet alatt töltik majd gyakorlati idejüket a Nyitrához közeli nagycétényi óvodában.

Az intézménynek a közeljövőben egy nyertes pályázat értelmében óvónő-asszisztense is lesz, és egy speciális pedagógus is elkezdi a munkát szeptembertől, akiknek jelenlétére igencsak szükség lesz, hiszen sajátos nevelési igényű gyermekek is felvételt nyertek az oviba.

Értékelték azt is, hogy az óvoda utánpótlást biztosít a szomszédos magyar tannyelvű iskolának, de az óvoda is igényli az utánpótlást, ezt pedig a helyi Ringató biztosítja, Varga Hajnalka vezetésével, aki elmondta, szerencsére egyre többen járnak Ringatóra, egy szép kis közösség van kialakulóban.

Manócska Óvoda Családi Piknik

Ladányi Lajos hozzátette, az óvoda épületében jó lehetőség nyílik akár arra is, hogy a közeljövőben gyermektáborokat vagy szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, gyűléseket szervezzenek, hiszen sokkal több szeretnének lenni egy óvodai intézményként – össze szeretnének gyűjteni minden tapasztalatot, minden jövőbe vezető sikeres ötletet, koncepciót, és azokat beépíteni az óvoda programjába.

Szeptemberre oktatási fórumot kívánnak szervezni a zoboralji, illetve zoborvidéki oktatás jelenéről és jövőjéről.

Ladányi örül annak, hogy oktatási, nevelési témákban a környező régiók is erősítik a zoborvidéki tapasztalatokat, valamint sikerült újraszervezni a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét a Nyitra vidékén, a Konstantin Filozófus Egyetemmel karöltve. Mint mondta, érez magukban annyi erőt, hogy a szövetséget újra működtetni tudják a régióban, tapasztalatokat tudjanak cserélni más szórványokkal vagy akár a tömbrégiókkal.

A szakmai tanácskozást családi piknik követte, ahová az összes óvodás, illetve beíratott gyermek szülőjét, nagyszülőjét, családját meghívták.  A pikniken Ringató foglalkozásra és a nagycétényi kis citerások fellépésére is sor került.

Manócska Óvoda Családi Piknik

Az óvónénik már aktívan foglalkoztak a leendő kis óvodásokkal, Éder Mária, az intézmény igazgatója pedig minden érdeklődőnek bemutatta az óvodát és annak nevelési programját, berendezését, módszereit. Portálunknak elmondta, a családi napra már hetek óta aktívan készültek, arcfestéssel, játékokkal, hogy szülő és gyermek is a lehető legjobban érezze magát, a gyermekek kedvencét, a légvárakat sem hagyták ki a programból, valamint sok finomsággal, palacsintákkal, hot-doggal, gulyással és fagylalttal készültek.

Manócska Óvoda Családi Piknik
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Éder Mária

A 2021/2022-es nevelési évben már két csoporttal, 34 gyermekkel  nyitja meg kapuit a Manócska Óvoda. Az óvópedagógusok az elkövetkező két hétben az óvoda belső terét rendezgetik, szépítgetik majd, hogy szeptembertől már két csoportnyi gyereket tudjanak fogadni a óvoda mesés, népi játékos világában.

Manócska Óvoda Családi Piknik
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!