cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 27., 19:35

Fából készült csodák

Tök, váza, húsvéti tojás, focilabda – ilyen és ehhez hasonló díszeket, használati tárgyakat esztergál fából a füleki Luky Péter, aki négy éve hobbiként űzi ezt a különleges mesterséget. A műhelyében eltöltött idő alatt igazi csodák születnek, mindegyik darabjában ott van a precizitás, a szenvedély és a tehetség.

 

esztergált fa váza - Luky Péter - Fülek
Váza Luky Péter műhelyéből.
Fotó: Luky Péter archívuma

Péter munkái egyediek és mindegyik darabnak megvan a története. Mint mondja, véletlenül került kapcsolatba a faesztergálással. Évekkel ezelőtt Túri Alfréd faesztergályos inspirálta és hozta meg a kedvét a mesterséghez.

– Mindig is érdekelt a faragás. És ahogy az interneten épp erről kerestem információt, véletlenül ráleltem egy rövid videóra Túri Alfréddal, aki olyan szépen beszélt az esztergálásról, hogy megtetszett a dolog. Újra és újra lejátszottam a felvételt, és rájöttem, hogy én is ki szeretném próbálni. Elutaztam Székesfehérvárra, hogy tőle tanuljak, de olyan szigorú ember benyomását keltette, hogy nem mertem megszólítani, helyette a többiekkel beszélgettem. Majd egy fél év múlva elkészítettem az első tálamat, amihez a közösségi oldalon Frédi is hozzászólt. A következő találkozóra meghívott, személyesen is megismerkedtünk és nagyon jó barátok vagyunk – mondja Péter, aki azóta már büszke tagja a Magyar Faesztergályos Egyesületnek.

esztergált fa váza - Luky Péter - Fülek
Váza Luky Péter műhelyéből.
Fotó:  Luky Péter archívuma

 

Rögtön hozzáteszi, hogy fontos számára Túri Alfréd biztatása és jó tanácsai, hiszen ez ad erőt számára a folytatáshoz, mert nélküle már régen feladta volna. Ahogy Péter fejlődött, úgy gyarapodott a gépparkja is. Kezdetben egy egyszerű barkácsgépen gyakorolt, amit egy éven belül „kinőtt”. Ezt egy nagyobb követte, amit két évig használt, s miután már biztossá vált számára, hogy ezzel szeretne foglalkozni, vásárolt egy profi gépet. Ezzel már bármit el tud készíteni, ami a fejéből kipattan.

Péter a munkafolyamatba is beavat. Mint mondja, minden apró részletre figyelnie kell. A fa anyaga mellett fontos szerepet játszik az eszközök megfelelő használata, az időzítés és a technikák tökéletes összhangja. Az első lépés, hogy megtalálja a megfelelő farönköt, amit először kinagyol, azaz megadja például a tál megmunkálatlan alakját, majd hagyja jól kiszáradni. Általában 7-8 hét után veszi elő újra, és megadja a végső formáját. A megfelelő technika alkalmazása teszi lehetővé számára, hogy a fa életre keljen és egyedülálló formát kapjon. Leginkább gyümölcsfából készít tárgyakat, legkiválóbb az alma- vagy a diófa. Péter azonban nemcsak tálakat készít, hanem absztrakt dísztárgyakat is.
esztergált fa talák - Luky Péter - Fülek
Tálak Luky Péter műhelyéből.
Fotó:  Luky Péter archívuma

 

– A faragás és esztergálás közötti alapvető különbség az, hogy a faragásnál stabilan áll a fa. Mi pedig úgymond fapörgetők vagyunk, vagyis forgás közben alakítjuk az anyagot. A gép forgatja a fát, és én különböző dőlésszögű késekkel formálom az elképzelt alkotást. Bizonyos tárgyak elkészítésénél az sem mindegy, hogyan veszem a levegőt. Stabil, kényelmes pozíciót kell választani, nem szabad lépkedni, köhögni és hasonlók – mondja nevetve.

Péter az esztergálásban megtalálta önmagát. Órákat tölt el műhelyében, ott tud kikapcsolni, feltöltődni. Szerencsére családja is támogatja őt szenvedélye megélésében. Alkotásai aprólékos megmunkálású, szemet gyönyörködtető darabok.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/16. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.