2020. július 16., 19:53

„Ez az álmunk véget ért” – Megszűnik a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium!

Sejthető volt, hogy amennyiben nem nyitnak első osztályt a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumban, az végzetes lehet. Így is történt. A fenntartó tizenkilenc évnyi működés után kénytelen volt az intézmény időszakos bezárása mellett dönteni. A hírt, mely szerint a Lévai Református Egyházközség – a jelenlegi diáklétszám mellett, az adott anyagi helyzetben – tovább már nem képes fenntartani a Czeglédi Péter Református Gimnáziumot, Kassai Gyula lelkész is megerősítette.

Fotó: Czeglédi Péter Református Gimnázium

A 2005/2006-os tanév során fordult elő először, hogy a gimnáziumban nem nyílt új első osztály. A teljes diáklétszám ekkor még lehetővé tette a bérek kifizetését; igaz, már ekkoriban is csupán több hónapos késedelemmel tudták törleszteni az elvonásokat, sokszor maguk előtt tolva az adósságokat. Azóta jelentős mértékben csökkent a diáklétszám, s már a törvény is megszabja, hogy a fenntartó nem nyithat osztályt kilences létszám alatt.

Kassai Gyula elmondása szerint az intézmény 2015-től éves szinten 40-50 ezer eurós hiánnyal volt kénytelen szembenézni, sőt olyan év is volt, amikor zárolták az iskola számláját.

A pedagógusok, a nevelők és az alkalmazottak bére, plusz az iskolaépület és a kollégium rezsiköltsége, valamint az iskolaépület bérlése együttesen 130 ezer euró hiányt produkált volna a 2021-es évre. Hiába kértünk segítséget az Egyetemes Egyháztól, be kellett látnunk, hogy a helyzet menthetetlen. Nem kormányozhattuk bele az egyházközséget egy olyan helyzetbe, hogy a saját léte és ingatlanjai is veszélybe kerüljenek”

– fogalmazta meg kérdésünkre a lelkész, akitől azt is megtudtuk, hogy az intézmény a negyedikesek érdekében egy évig még működni fog, s csak utána függesztik fel meghatározatlan időre.

A Lévai Református Egyházközség a gimnázium fenntartójaként arra törekedett, hogy felvegyék a versenyt a többi önkormányzati és megyei iskolával, amint arról a lelkipásztor is beszámolt:

2015-ben egy modern, tágas épületbe vittük át az intézményt. Iskolaközpont jött létre. Kollégiumot építettünk. Az iskolának nem volt gondja a rezsiköltség törlesztésére. Mindez mégsem volt elég. A bölcsesség azt kívánta, hogy bármennyire fáj, de kimondjuk, nincs tovább. Nincs elegendő gyerek. Márpedig diákok nélkül egy iskola sem maradhat fenn.”
További részleteket a Kassai Gyulával készült interjúnkból tudhatnak meg, ami a július 21-én megjelenő Magyar7-ben lesz olvasható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.