2021. február 10., 14:42

Európai Év Fája verseny – Még szavazhatunk a dernői tölgyre

Február végéig tart a közönségszavazás az Európai Év Fája versenyben, amelyben Szlovákiát egy 700 éves dernői kocsányos tölgy képviseli.

Médialapozó
Fotó: treeoftheyear.org

Az Európai Év Fája versenyt 11. alkalommal hirdették meg. A közönségszavazás 2021. február 28-ig tart, két voksot lehet leadni.

A szavazás utolsó hete titkos, vagyis a verseny weboldalán nem jelenítik meg, hogy az egyes versenyzők pillanatnyilag mennyi szavazattal rendelkeznek. Az eredményhirdetést 2021. március 17-én tartják majd.

Az európai szintű versenyben 14 ország egy-egy olyan fája szerepel, amelyeket az előző évben az adott országban az év fájává választották.

A döntő résztvevői Belgium, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia, amelyet egy dernői tölgyfa képvisel.

Dernői kocsányos tölgy
Fotó:  facebook.com/nadacia.ekopolis

A Rozsnyó járáshoz tartozó Dernőn található kocsányos tölgy (Quercus robur) korát 700 évre becsülik, kerülete 528 cm, magassága 14 m. Az országos év fája versenyben 5 246 szavazatot kapott, amivel maga mögé utasította a zoboralji Csitár község hársfáját (3191 szavazat) és az árvai Zákameneklin község kislevelű hársát (3105 szavazat).

Fotó:  Fábián Gergely

Az európai év fájára tehát február végéig lehet szavazni a verseny honlapján.

A dernői fa egyelőre a sereghajtók között szerepel, de még van idő arra, hogy az élre juttassuk!

+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.