2020. november 13., 15:51

700 éves dernői tölgy lett az év fája

Egy dernői kocsányos tölgy lett az év fája 2020-ban. A 700 éves fa egyúttal esélyt kapott, hogy tavasszal az Európai Év Fája versenyben is részt vegyen.

Fotó: facebook.com/nadacia.ekopolis

Az Ekopolis Alapítvány immár 18. alkalommal hirdette meg az év fája versenyt.

Az idén összesen 24 839 szavazat érkezett, ebből a dernői kocsányos tölgy 5 246 szavazatot kapott. A második helyet a zoboralji Csitár község hársfája szerezte meg 3191 szavazattal, a harmadikat pedig 3105 vokssal egy kislevelű hárs az árvai Zákameneklin községből.

A dobogósokat 300 eurós nyeremény illeti, amit dendrológiai szakvéleményt kidolgozására, a fa ápolására vagy a környékének rendbetételére lehet fordítani.

„A járványügyi intézkedések a versenyre és az eredményhirdetésre is rányomták a bélyegüket. Az eredményeket online jelentettük be” – mondta Martina Ragalová, az Ekopolis Alapítvány munkatársa.

Az Év fája-verseny keretében immár negyedik alkalommal hirdettek szavazatgyűjtési versenyt iskolák számára. Az idén besztercebányai, szeredi, zsolnai és trencsénteplici alapiskola alapiskola fordíthat 600 eurót az intézmény területétének szépítésére – tájékoztatott Peter Medveď, az Ekopolis Alapítvány igazgatója.

Az Év fája-verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az öreg, érdekes vagy veszélyben levő fákra, egyúttal felkeltse az érdeklődést a természet, környezetünk iránt.

A 2020-as évfolyam nyertesei:
1. hely: Kocsányos tölgy (Quercus robur), Dernő (Rozsnyói járás)
kora: 700 év, kerülete: 528 cm, magassága 14 m

Dernői kocsányos tölgy1
Fotó:  ekopolis.sk

2. hely: Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos), Alsócsitár (Nyitrai járás)
kora: 350 év, kerülete: 530 cm, magassága 15 m

Csitári nagylevelű hárs
Fotó:  ekopolis.sk

3. hely: Kislevelű hárs (Tilia cordata), Zákameneklin (Námesztói járás)
kora: 150 év, kerülete: 367 cm, magassága 29 m

kislevelű hárs
Fotó:  ekopolis.sk
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.