2023. szeptember 3., 12:34

Érsekújvár legismertebb standard táncospárja

Belenőttek a táncba és a szenvedélyükké vált. Nagy Marika és Kiss Tamás Kristóf négyéves koruktól kitartottak egymás mellett, mostanában sikert sikerre halmoznak, és évente kijutnak az Európa- és világbajnokságokra. 

Érsekújvári táncosok
Fotó: Facebook

Alig tudtunk időpontot egyeztetni, még így nyáron is nagyon be van osztva a fiatalok ideje. Elmondják, a szünidőben többet edzenek, reggel nyolctól tizenegy óráig, mert közeledik a versenyidőszak és bár mindketten fittek, a próbákból sosem elég.

Érsekújvári táncosok
Nagy Marika és Kiss Tamás Kristóf
Fotó:  Bokor Klára

Hogyan csöppentetek a tánc világába? – kérdezem a mosolygós, jókedvű fiatalokat.

– Négyévesen kezdtünk el táncolni, eleinte a szüleink unszolására, de később nagyon megtetszett, és mi kitartottunk a tánc mellett. Egyébként a szülők ösztönözték, hogy együtt táncoljunk – kezdi Marika.

Tamás hozzáteszi, hogy a bátyja is elkezdett táncolni, de hamar megunta és néptáncra váltott. Elmondják, a VIVA tánciskolában, a Vadkerti házaspár felügyelete alatt jutottak el erre a szintre.

Ma már szinte családtagként tartoznak a tánciskola közösségébe. Mindketten magyar családból származnak, Tamás a klubban tanult meg jól szlovákul.

Megemlítik, a magassággal egész tánckarrierjük során gondjuk volt, kiskorukban Marika volt Tominál egy fejjel magasabb, most ez pont fordítva van.

– Kicsit túlnőttem Marikát, de tánctechnikával mindent meg lehet oldani – szúrja közbe Tamás.

Az osztálytársak különbözőképpen viszonyultak táncos mivoltukhoz. Marika elmondja, neki ezzel nem volt gondja, de Tomi társai bizony olykor fintorogtak.

– Mivel a parkettre egy kicsit engem is ki kell sminkelni, homoszexuális kommentekkel jöttek. Őket azzal szereltem le, hogy megkérdeztem, melyik a gáz? Egy lánnyal táncolni vagy tizenegy fiúval focizni? – meséli Tamás nevetve és hozzáteszi, később azonban már semmilyen megjegyzést nem kapott ezért, sőt, az osztálytársaiból komoly szurkolóbázisa lett.

Újvári táncosok
Fotó:  Facebook

Szlovákiában már neve van az érsekújvári táncospárnak. Idén már három aranyérmet begyűjtöttetek és hol van még az év vége.

– Az idei év tényleg sikeres, Kassán, a Szlovák Bajnokságon 10 táncban, Trencsénben pedig standard táncokban lettünk bajnokok az U21 kategóriában. Márciusban a poprádi Szlovák Bajnokságon az U21 Latin táncok versenyben első helyezést értünk el. Felnőtt kategóriában is kipróbáltuk magunkat, hiszen jövőre már ebben versenyezünk.

A kassai 10 tánc bajnokságon felnőtt kategóriában második, Trencsénben, a standard táncokban pedig negyedikek – sorolják és hozzáfűzik, ha egyiküknek nincs kedve a próbához, a másik belehúzza, vagy az edző „rugdalja” őket az edzés felé, de ez ritkán fordul elő, mert mindketten szinte fáradhatatlanok.

Később már nehezebb lesz az edzéseket összehangolni, én Pozsonyban tanulok fizioterápiát, Tomi most érettségizett az érsekújvári Kereskedelmi Akadémián, és jön velem Pozsonyba, ahol a Testnevelési Egyetemen folytatja tanulmányait

– mondja Marika.

Újvári táncosok
Fotó:  Facebook

A táncosoknak persze vannak apró titkaik, hogy kell a fellépésekre sminkelni, minek alapján választják ki a fellépő ruhát…

– Kimondottan szeretem a fellépő ruhákat, mert szépek, bár kényelmesnek nem mondanám. Ruhaügyben konzultálunk az edzőkkel és a szüleinkkel, de vannak támogatóink, akik megtervezik ezeket a ruhakölteményeket – avat be az egyik titokba Marika. Tamás hozzáfűzi, neki sok választási lehetősége nincs, általában frakkot ölt, esetleg az ing színével és ujjhosszával variálhat. 

Marika kifejti, jobb, ha a táncosnak hosszú a haja, mert szebben mutat a parketten, de póthajból is szép frizura készülhet.

Marikánál már előző nap elkezdődik a versenyre való készülődés, amikor is elkészítik a frizuráját és ebben alszik. Sminkelni egyedül szokott, az évek során kitapasztalta, mi mutat jól a parketten.

A reflektorfényben mindenképpen csak az erős smink mutatós, a bőrre barnító kerül. Diétázni nem szoktak, inkább többet edzenek, és a verseny napján amúgy is összeszorul a gyomor, de utána behozzák a kimaradt étkezéseket. A fellépésekre választhatnak zenét, de a versenyen a zene adott, ilyenkor úgyis a ritmus a mérvadó.

Felragyog a szemünk, amikor az általunk kedvelt zene szólal meg – veti közbe Tamás. Ilyenkor összenézünk: ez most jó lesz! Sokszor improvizálni kell, ami az én munkám, sok függ attól hol állunk a parketten és mennyien.
Újvári táncosok
Fotó:  Facebook

– Tomi a „sofőr”, én csak reagálok – toldja meg Marika.

A táncosoknak gyakran kell színészkedni. Főleg a latin táncokra jellemző az intimitás, a szenvedély, az érzéki kapcsolat kifejezésre juttatása.

– Mivel mi barátok vagyunk, elég nehezen ment eljátszani az erotikus kötődést. Volt sírás-rívás, amíg ezt megtanultuk. Sok táncban kötelező a mosolygás, de például a spanyol Paso Doble-ban a komolyság, a mély átélés a lényeg, a rumba pedig a szerelem tánca. Ezeket mind elő kell tudni adni, a tánctudás mellett színészi képességekre is szükség van – mondják.

Szeptembertől kezdődik a szezon. Vannak kötelező pontozóversenyek, de Nagy Marika és Kiss Tamás Kristóf már nem jár ezekre. Eredményeik alapján csak a kötelező Szlovák Kupákra járnak.

– Három Szlovák Kupán kell versenyezni, hogy a következő évben is mehessünk a bajnokságokra. Ha a bajnokságokon is jól szerepelünk, akkor nyílik lehetőség a világ- és Európa-bajnokságon való szereplésre.

Mivel az idei év nagyon jól sikerült, három kategóriában – standard, latin és 10 táncban – is bajnokok lettünk, megyünk ezekre a világversenyekre a csehországi Brünnbe, a lengyel Elblagba, a lettországi Salaspilsbe és a németországi Mülheimbe

– sorolják lelkesen.

Legközelebb Somorján, 10 tánc kategóriában versenyeznek, Marika mondja, viszik a mamát is, mert szeretnek együtt örülni. Nagyon hálásak a szüleiknek az önzetlen támogatásért, hiszen az útiköltségek nagy részét ők állják.

Megjelent a Magyar7 hetilap 34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.