2022. szeptember 19., 11:36

Emlékhelyeink: Justi Henrik emlékműve a pozsonyi Hegyi Parkban

Justi Henrik volt Pozsony város történetének legismertebb polgármestere, pedig nem is volt született pozsonyi. Egyik méltatója ezt írta róla: „Pozsony hű, erős és céltudatos fejlesztője.” 

justi henrik
Fotó: Görföl Jenő

Justi Erdélyből származott, a hadseregben mérnöki tanulmányokat folytatott, de 1829-ben leszerelt és Pozsonyba költözött. Itt a jogi tanulmányok után városi szolgálatba lépett, s rövidesen városi tanácsos lett. 1848-ban az országban elsőként megalakult nemzetőrség parancsnoka lett. Vezetésével a pozsonyi nemzetőrség Szenicnél szétverte a betörő Hurban-féle csapatokat. A szabadságharc bukása után perbe fogták, de felmentették. 

A politikai életbe a kiegyezés után 1867-ben tért vissza, és már május 13-án polgármesterré választották.

Ezt a tisztséget 1875-ig töltötte be. A város fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. A többi között neki köszönhető a Duna-part cölöpözése és szabályozása, az általános csatornázás és kövezés, a városi múzeum létesítése, a Hegyi Park igazi ligetté alakítása. Tervei között szerepelt egy állandó híd, vízvezeték, gyárak, vágóhíd és vásárcsarnok építése. Ezeket a terveit a városi tanács akkor nem hagyta jóvá, nyugdíjazták, de később valamennyi terve megvalósult.

Halála után a pozsonyiak mindinkább ráeszméltek, mekkora kincset veszítettek Justi személyében. Ezért döntött úgy a Pozsonyi Városszépítő Egylet, hogy méltó emlékművet állít neki a Hegyi Park közepén. A mellszobrot Rigele Alajos szobrászművész, a talapzatot Mahr Károly kőfaragó mester készítette. 1908. május 13-án leplezték le a város zászlajával letakart emlékművet, melynek talapzatán mindössze ennyi áll: JUSTI. 

Simonyi Gyula, az egylet elnöke ezt mondta a leleplezés után:

Justi pontosan 41 éve lett városunk polgármestere, új korszakot nyitván városunk történetében! Nemcsak kivételes polgármesterként, hanem a Városi Hegyi Díszkert atyjaként és városszépítő egyletünk megalapítójaként is tiszteljük.” 

Kumlik Tivadar alpolgármester vette át az emlékművet a város nevében ezekkel a szavakkal: „Te oldottad le a város fejlődését akadályozó béklyókat. Messzire néző tekintetednek köszönhetjük ezt a helyet is, ahol most az emlékműved emelkedik.”

A Justi-emlékmű ma is áll a Hegyi Park egyik díszeként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.