2021. december 30., 18:40

Elektromos autó töltőállomást telepítenek több Galántai járásbeli településen

Elektromos autó töltőállomást telepítenek több Galántai járásbeli településen. Pozsonyvezekényen a Vén Diófa étterem parkolójában, Diószegen pedig a Villa Diószeg panzió előtt tölthetik a közeljövőben elektromos autóikat a járműtulajdonosok.

elektromos autó töltőállomás
Elektromos autó töltőállomás teelpítése Vezekényen
Fotó: Zupko Tamás

Vezekényen már csak a villanytelep visszaigazolását várják ahhoz, hogy a villanydobozt is felszerelhessék, az előkészületi munkálatok már megtörténtek.

Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere elmondta tavaly ősszel jelent meg egy felhívás a gazdasági minisztérium honlapján, miszerint a falvak is pályázhattak elektromos autó töltőállomások kialakítására. A vezekényi önkormányzat szakértőket véleményét kikérve adta be a pályázatot.

„Úgy tekintettünk erre, mint a régiófejlesztésre a regionális turizmus szempontjából. Amíg az illetékes tölti az autóját, lehetősége van egyet sétálni, gyerekkel görkorcsolyázni a vezekényi bicikliúton a Kis-Duna partján. Nem mellékesen addig igénybe lehet venni a Vén Diófa gasztronómiai szolgáltatásait, így a helyi vállalkozásokat is tudnánk segíteni” – magyarázta a polgármester. Az étterem parkolójában, a villanyvezeték közvetlen közelében ki is lehetett építtetni a megfelelő infrastruktúrát.

A pályázaton 12.350 eurót nyert a község erre a célra, a töltőállomás kiépítésénél a község öt százalékos önrészt vállal.

Az autó töltésénél az ügyfél a töltőállomást működtető szolgáltatónak fizeti majd ki a töltés összegét. A polgármester elárulta, vannak már Vezekényen is olyan személyek, akik rendelkeznek elektromos autóval. Jó lépésnek tartják azonban turisztika szempontból, ha a térképen és applikációkban megjelenik majd az információ, hogy a Mátyusföldön lehet elektromos autót tölteni. A pályázat anyagokat is úgy csinálták meg, hogy erre a töltőre később lehessen több töltőt szerelni, valamint elektromos kerékpár – és roller töltőt is.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.