2022. március 21., 11:53

Együtt okosabban

A hosszas távoktatás után az iskolák visszaálltak a megszokott jelenléti oktatásra. A digitális oktatás legnagyobb vesztesei a hátrányos helyzetű gyerekek voltak.

fülek ai
Utántanítás a Mocsáry Lajos Alapiskolában
Fotó: Sipos Berni

A füleki Mocsáry Lajos Alapiskolában a tanulók 98%-a roma, közülük sokan nehéz szociális körülmények között élnek. A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma által meghirdetett Együtt okosabban (Spolu múdrejší) pályázat keretében a tanárok utántanítással zárkóztatják fel a gyerekeket. A projekt célja, hogy támogassa azon iskolák tanulóinak korrepetálását, akik a távoktatás során nem tudtak bekapcsolódni a tanításba, valamint szociális helyzetük és képességeik miatt nem tudnak érdemben haladni az osztálytársaikkal. Mindemellett a helyi közösségi központ szociális munkatársai is segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket.

Hetente kétszer, kis csoportokban
Az általános iskola már tavaly is részt vett a programban, idén 11 csoporttal, felső tagozaton 5, alsó tagozaton 6 csoporttal kapcsolódtak be. A foglalkozásokat hetente kétszer két órában tartják, és négyfős kiscsoportokban dolgoznak. Az alsó tagozatos tanárok leginkább a matematika, a magyar nyelv, az olvasás és fogalmazás tantárgyakból, valamint szlovák nyelvből segítenek pótolni a lemaradást.

 – A gyerekek nagyon érdeklődőek, és mi próbálunk mindenkit bevonni az oktatásba. Ha matematika gyakorlat van, akkor a gyengébbek mellett megszólítunk egy-két ügyesebbet is, hogy legyen „húzóerő” a csoportban – nyilatkozta Rubint Sarolta pedagógus. A foglalkozás célja, hogy csökkentsék a szegénységből adódó és a járvány miatt az iskolákban tovább halmozódó hátrányokat. A tanórán kívüli foglalkozások segítik a gyerekek fejlődését, támogatják tanulmányi előrehaladásukat.

– Az utántanításon nagyon jól együtt tudok dolgozni azokkal a gyerekekkel, akiknek kisebb-nagyobb lemaradásuk van.

A fő tantárgyakat igyekszünk gyakorolni, feladatlapokkal, kreatív gyakorlatokkal próbálkozunk, hogy még jobban elsajátítsák a tananyagot. Az ügyesebb, fogékonyabb gyerekeknél elég egy-két óra, néhány kimaradt momentum, és már elindul az összeolvasás, a betűkapcsolás

– mondta Székesi Andrea pedagógus.

– Egy hátrányos környezetből jövő gyerek kevesebb ingert kap, neki sokkal tovább tart, amíg a szókincsét felfejlesztjük annyira, hogy képes legyen összefüggő mondatokat alkotni. Ha ezek a nebulók pluszórákat kapnak, megtapasztaltuk, hogy később már teljesen más velük dolgozni. Ezért próbáljuk minden gyereknél legalább az alapszintet elérni – tette hozzá Székesi Andrea.

Nehéz a gyermeket visszaszoktatni az iskolába

A járványidőszak nemcsak a tanulókat, hanem a tanárokat is megviselte. Az online oktatásra való átállás megnehezítette az információk, a tananyag átadását és a motiváció fenntartását is.

– Nagyon-nagyon mélyen a „tarsolyunkba” kell nyúlni, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük, hiszen a kialakult járványhelyzet visszavetette az iskolához való hozzáállásukat. Ezért még inkább erősíteni kell bennük az érzést, hogy szeressenek iskolába járni, hogy hajtsa őket a tudásvágy – mutatott rá a pedagógus.

A felzárkóztatás mellett a tanároknak az iskolakerülés problémájával is meg kellett küzdeniük, hiszen sokan elszoktak az iskolai élettől.

 – Ezeknél a gyerekeknél sajnos nagyon nagy a lemaradás, és való igaz, rászoktak arra, hogy nem kellett iskolába járniuk. Rendkívül nehéz őket visszaszoktatni, de nem reménytelen. Azoknál a gyerekeknél, akik most már rendszeresen járnak iskolába és az utántanításban is részt vesznek, kis lépésekben ugyan, de egyértelműen látjuk a fejlődést – közölte Kotlár Ildikó igazgató.

Azt is megtapasztalták, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is a játékos feladatokra fogékonyak a leginkább, és esetükben az individuális oktatás bizonyult a legeredményesebbnek.

fülek
Fotó:  Sipos Berni
A közösségi központ is besegít

Füleken a közösségi központ munkatársai is segítik a felzárkóztatásban a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket.

– Feladatlapokat osztunk ki nekik, közösen kitöltjük őket, de külön példákat is megoldunk együtt. Nagyon kellemesek a tapasztalataim, azt gondoltam ugyanis, hogy majd nem veszik túl nagy örömmel a tanulást, de tetszik nekik. Sőt, pluszfeladatokat is szoktak kérni – avatott be munkájukba Varga Ferenc, a közösségi központ munkatársa. A központban elsősorban olyan hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek, akiknek otthon egyáltalán nem adott a megfelelő környezet a távoktatáshoz. De azokat a gyerekeket is szívesen látják, akik a jegyeiken szeretnének javítani.

– Írunk, olvasunk, számolunk, ebben Feri bácsi segít nekünk. Miután megtanultunk sok mindent, játszhatunk is egy kicsit – mesélte Parádi Valika, a Mocsáry Lajos Alapiskola tanulója. 

A pedagógusok azt remélik, hogy a tanórán kívüli oktatásnak köszönhetően elkerülhető lesz a lemorzsolódás, és a gyerekeknek sikerül visszaállni a régi kerékvágásba.

Megjelent a Magyar7 2022/11. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.