2022. június 30., 11:29

Egyedi történelmi textíliák

A Nemesradnóti Református Egyházközség évek óta figyelemreméltó értékmentő tevékenységet folytat. Azon túl, hogy bekapcsolódnak a helyi értékek gyűjtésébe, most egy konferenciát is szenteltek a témának, valamint az összegyűjtött értékeket egy publikáció formájában kívánják megjelentetni.

nemesradnoti-egyhazi-ertekek-konferencia_01
Médialapozó

Pósa Homoly Erzsó szerkesztő, a Balogvölgyi Tájegységi Értéktárbizottság elnöke bemutatta az elmúlt évek folyamán összegyűjtött, rendszerezett egyházi értékeket. A fénykép-dokumentáción megörökítették a lelkészi naplókat, a pénztári és gondnoki számadásokat, valamint egyéb iratok alapján számba vett egyéni adakozók által összegyűjtött egyházi tárgyakat. A leltárban közel 160 tétel szerepel, melyek mind az egyház vagyonát képezik.

A konferencia során az értékes – némely esetben több mint százéves – terítőket, bársonydíszítéseket és úrvacsorai takarókat is kiállították. Az elődeink által megalkotott kézimunkák még ennyi év elteltével is használatban vannak, és mivel hagyatékként kezelik őket, így szellemi értéket is képviselnek. Az egyházi anyakönyvek alapján ugyanis az adományozók neve és az adományozás dátuma is kikutatható. A legrégebbi darab egy 1844-ből való szőttes.

Novák Ágota, a Komáromi Művészeti Alapiskola nyugalmazott tanárnője önszorgalomból tanulmányozza az egyedi történelmi textíliákat, amelyek nem sorozatgyártásban készültek. Azt vallja, hogy az úrasztali terítő nem csupán egy szép dekoráció, a templom dísze, hanem évszázadokon keresztül néma tanúja a közösség legfontosabb eseményeinek. Megérinteni egy ilyen tárgyat alámerülést jelent a múltba, ezért kell ezeket a régiségeket megbecsült kincsként őriznie a közösségnek, így biztosítva a folytonosságot a felmenők és a ma élő utódok között, véli Novák Ágota.

tortenelmi-textiliak_02

Egykor jó hírű egyházközségi könyvtár volt a nemesradnóti gyülekezet birtokában, amelyből mára csak pár újság, bekötött jegyzőkönyv maradt fenn. A könyvek iktatásának, állománybővítésének, a forrásgyűjtemények szerkesztésének folyamatáról Tömösközi Ferenc beszélt.

Az elhangzott beszámolókat Rancsó Andrea, a Felvidéki Értéktár Bizottság elnöke értékelte, hangsúlyozva, hogy az értékmentés a jövő szempontjából fontos.

Ami fel van térképezve, valahol már bekerült egy adatbázisba, már nem fog elveszni. Hiszen a tárgyak eltűnhetnek, elveszhetnek, de ha megörökítjük fényképen és írásban is, adunk nekik esélyt, hogy legalább az emlékekben megmaradjanak

– tette hozzá.

A gyűjtés folytatódik, és mint mondta Pósa Dénes, eredményeiket publikáció formájában is megjelentetik. A konferencia a Magyar Kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/26. számában.

nemesradnoti-egyhazi-ertekek-konferencia_teritok_02
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.